StoryEditor

Topolánek a Paroubek našli k sebe cestu

09.06.2006, 00:00
Dnes sa po prvý raz od volieb oficiálne stretnú lídri dvoch najsilnejších politických strán ODS a ČSSD. Aj od tohto stretnutia závisí budúcnosť vlády trojkoalície ODS, KDÚ-ČSL a zelených. Mirek Topolánek dúfa, že sa občianskym demokratom podarí dohodnúť aspoň nejakú formu podpory zo strany sociálnych demokratov.

Mirek Topolánek dúfa, že sa občianskym demokratom podarí dohodnúť aspoň nejakú formu podpory zo strany sociálnych demokratov. Popiera všetky špekulácie o tom, že so svojím hlavným rivalom už rokoval. Napriek optimizmu v tábore rodiacej sa pravicovej koalície, vedenie ČSSD nie je jednotné v podpore menšinovej vlády ODS, KDÚ-ČSL a Zelených.
Predseda ČSSD Jiří Paroubek hovoril na Pražskom hrade s prezidentom Václavom Klausom o patovej situácii. Počas brífingu sa premiér Paroubek nečakane ospravedlnil za svoj emotívny povolebný prejav o modrej diktatúre pravici. Ospravedlnil sa aj trom novinárom z Mladej fronty Dnes a televízie Nova, o ktorých v sobotu povedal, že za žold pracujú pre občianskych demokratov.
Model 1996.
"Ospravedlňujem sa za výroky, že dotyční pánovia boli v žolde ODS, ale trvám na tom, že vždy pracovali v neprospech ČSSD," vyhlásil včera Paroubek. K svojmu sobotnému prejavu, v ktorom emotívne reagoval na volebnú prehru poznamenal, že to bola z jeho strany chyba. V súvisloti s výrokmi na adresu przidenta Klausa priznal, že je to najväčšia chyba za posledných 13 mesiacov, čo je na čele vlády. Prezidenta informoval, že k silným slovám ho donútila reakcia na to obvinenie, že sexuálne zneužíval neplnoletú dcéru svojho priateľa.
Rokovacie tímy trojkoalície definitívne potvrdili, že vytvoria spoločnú "stovkovú vládu". Stále im však chýba jeden hlas, aby nová vláda prešla hlasovaním v snemovni. Model z roku 1996 sa stáva čoraz reálnejším. Vtedy menšinovú vládu zostavoval Václav Klaus. ČSSD umožnila fungovanie vlády výmenou za kreslo predsedu snemovne, ktorým sa stal Miloš Zeman. V praxi by to znamenalo, že počas hlasovania o dôvere novej vláde by sociálni demokrati odišli zo snemovne. Jiří Paroubek však doteraz akúkoľvek podporu vláde občianskych demokratov, ľudovcov a zelených odmieta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 22:26