StoryEditor

Poľky odmietajú úplný zákaz potratov

04.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Viac ako tisíc Poliek včera protestovalo v centre Varšavy proti úplnému zákazov potratov v krajine. Ten navrhuje ultrakatolická vládna koaličná strana Liga poľských rodín. Aktivistky za práva žien tvrdia, že úplný zákaz interrupcie znamená obmedzenie slobody. S návrhom nesúhlasí ani poľská opozícia, proti je aj prezident Lech Kaczynski.
Poľský zákon o potratoch patrí už teraz k najprísnejším v Európe. Umelé prerušenie tehotenstva je povolené len vo výnimočných prípadoch, ako je znásilnenie, incest, ohrozenie života matky alebo poškodeniu plodu. Lekár, ktorý urobí zákrok mimo uvedených prípadov, môže dostať až dva roky väzenia. Ženu zákon netrestá.
"Ženy v Poľsku považujú za druhú kategóriu obyvateľov, tomu chceme zabrániť," povedala na demonštrácii, na ktorej nechýbali ani muži, Irena Komorowska zo združenia na pomoc ženám v ťažkých situáciách. Na pochod pod názvom Solidarita žien prišli do Varšavy takmer z každého kúta Poľska. S heslami ako "Byť matka je moje právo" či "Liga poľských rodín -- liga promile rozumu" dav zamieril v sprievode polície k parlamentu. Ženy varovali, že ak návrh zákona prejde, stúpne počet nelegálnych potratov a posilní to čierny trh s prostriedkami, ktoré vyvolávajú potrat. Pred parlamentom sa dav stretol asi so stovkou aktivistov zo spolku Celopoľská mládež, ktorí poukazovali na to, že plod je už človek. Polícia nemusela riešiť žiadny násilný incident.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:25