StoryEditor

Sziliová kandidátkou na prezidenta

18.04.2005, 00:00

Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) v piatok na svojom mimoriadnom kongrese rozhodla o nominácii súčasnej predsedníčky parlamentu Katalin Sziliovej na post prezidenta republiky. Menšia koaličná strana, liberálny Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), vzápätí oznámila, že za Sziliovú určite nebude hlasovať.
"Považujeme Sziliovú za úzko straníckeho kandidáta, a to je pre nás neprijateľné. Želáme socialistom veľa úspechov pri voľbe hlavy štátu," reagoval mierne ironicky predseda SZDSZ Gábor Kuncze. Liberáli si totiž uvedomujú, že bez hlasov ich poslancov nemajú socialisti dostatok síl pretaviť kandidatúru Sziliovej do úspešného zvolenia.
Sziliová získala na kongrese MSZP 309 hlasov, keď jej protikandidát, akademik Ferenc Glatz, získal 230 hlasov. Socialisti to označili za jasnú kandidatúru, ale liberáli konštatovali, že kandidatúra Sziliovej rozdelila silnejšiu koaličnú stranu. Predseda strany István Hiller aj premiér Ferenc Gyurcsány zdôrazňovali demokratickú voľbu socialistického kandidáta, ale aj im musí byť jasné, že presadiť Sziliovú do funkcie prezidenta bez podpory liberálov bude veľmi ťažké.
Denník Népszabadság vo svojom komentári upozornil, že po mimoriadnom kongrese MSZP nie je jasné, či socialisti nominovali prezidenta, alebo vopred postavili Sziliovú do pozície porazeného kandidáta. "Zatiaľ totiž nie je jasné, koho do súboja postaví opozícia. Ak sa Orbánov FIDESZ dohodne na spoločnom kandidátovi s Maďarským demokratickým fórom, môžu svojho kandidáta bez problémov presadiť do prezidentského kresla," konštatoval denník. Népszabadság kalkuluje aj s možnosťou, že v parlamente neprejde ani jeden kandidát a krajina zostane bez prezidenta. "V takomto prípade prechádzajú prezidentské právomoci na predsedu parlamentu. A tým je paradoxne Sziliová," dodal denník.
Sziliová sa narodila v roku 1956 v obci Barcs. Vyštudovala právnickú fakultu v meste Pécs a v politike sa začala angažovať až po zmene režimu. Od roku 2002 stojí v čele maďarského parlamentu. U verejnosti zabodovala v minulosti aj tým, keď s manželom adoptovala dve deti a nedávno sa priznala, že v mladosti prišla časť ľavej ruky. "V dvanástich rokoch som pri nehode stratila časť ruky a nosím protézu," uviedla v rozhovore pre Maďarskú televíziu. V prípade zvolenia by Sziliová bola prvou ženou na poste maďarského prezidenta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:13