StoryEditor

Voľby zastavia reformy, nie ekonomiku

05.06.2006, 00:00

Patový výsledok volieb je pre českú ekonomiku najhoršou možnou správou, lebo neumožní naštartovať potrebné ekonomické reformy. Taký je názor väčšiny ekonomických analytikov oslovených agentúrou ČTK. Na neurčito sa opäť odkladá reforma daní, penzijného systému či zdravotníctva. Podľa analytika ČSOB Mareka Dufka je teraz najdôležitejšie to, ako rýchlo sa podarí zostaviť novú vládu. "Čím dlhšie bude neistota trvať, tým horšie to bude aj pre českú menu a ekonomiku," myslí si Dufek.
Reakciou na volebné výsledky bude podľa analytikov mierne oslabenie koruny, čo však podporí českých exportérov. Väčší vplyv sa vo všeobecnosti očakáva na akciové trhy. České akcie by mali v najbližších dňoch klesať rádove o niekoľko percent -- pohľad zahraničných investorov na politickú situáciu je jedným z podstatných faktorov na tvorbu cien akcií na pražskej burze.
Analytici pripomínajú, že česká ekonomika je dobre naštartovaná, obávajú sa skôr toho, čo sa môže stať za dva alebo tri roky. "Ekonomika je v dobrej kondícii a nová vláda z týchto výsledkov volieb pravdepodobne ani nebude mať silu robiť zásadné chybné opatrenia a tým jej hádzať polená pod nohy," myslí si Marie Šichtařová zo spoločnosti Next Finance.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:20