StoryEditor

Chaos v maďarskom rozhlase

13.12.2005, 23:00

Maďarský rozhlas Magyar rádió Rt., stále nemá ústredného riaditeľa. Vedeniu správneho kuratória sa nepodarilo zvoliť ani začiatkom tohto týždňa na čelo tejto verejnoprávnej inštitúcie nového šéfa. Podľa predsedu maďarskej rady pre rozhlasové vysielanie Gábora Kis Gellérta


k víťazstvu chýbal jeden hlas. Bývalý vedúci redaktor tohto rádia Béla Szomráky namiesto potrebných šiestich získal päť, a ďalší traja kandidáti po štyroch hlasoch. Nakoniec sa rozhlasová rada rozhodla vypísať konkurz na túto pozíciu v poradí už po piaty raz. Oznam o výberovom konaní budú publikovať až v januári budúceho roku. ,,Vďaka blížiacim sa parlamentným voľbám nemôžeme očakávať pokojné podmienky pre prácu členov kuratória, a tak termín odovzdania prihlášok sme posunuli až na 13. júna," povedal pre tlačovú agentúru MTI Gellért.

Do budúceho leta vedením rozhlasu dočasne poverili dvoch námestníkov Jánosa Hollósa a Istvána Gőblyösa. Obaja podľa denníka Népszabadság majú veľmi obmedzené kompetencie.

Členov kuratória pobúrili úsporné opatrenia Hollósa a Gőblyösa. Začiatkom tohto mesiaca, v čase osláv 80-ročnice maďarského rádia, námestníci predložili rade návrh na zníženie dlhu vo výške 600 miliónov forintov. Súčasťou týchto opatrení bolo aj prepustenie redaktorov v dôchodkovom veku. Vedenie kuratória súhlasilo s týmto opatrením, ale neželalo si zverejnenie mien dotknutých novinárov. Až dodatočne vysvitlo, že medzi väčšinou išlo o blízkych spolupracovníkov bývalej prezidentky rozhlasu Kataliny Kondorovej. Následne členovia rady vyhlásili, že Hollós a Gőblyös ich podviedli a požadovali ich okamžité odvolanie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 01:20