StoryEditor

Posledná smrť nemeckých vojakov

30.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Nemecký spolok pre starostlivosť o vojnové hroby bije na poplach. Podľa neho sa rozmáha plienenie hrobov nemeckých vojakov v zahraničí. Podľa denníka Bild sa hroby vykrádajú najmä v Rusku a "trofeje" z nich získané (identifikačné známky, prstene, ale aj oceľové helmy a lebky) sa predávajú na internete.

Nemecký spolok pre starostlivosť o vojnové hroby bije na poplach. Podľa neho sa rozmáha plienenie hrobov nemeckých vojakov v zahraničí. Podľa denníka Bild sa hroby vykrádajú najmä v Rusku a "trofeje" z nich získané (identifikačné známky, prstene, ale aj oceľové helmy a lebky) sa predávajú na internete. "Čoraz viac ruských hľadačov pokladov sa vydáva na lov s detektorom kovov a rýľom," povedal denníku René Gottschling zo Saska, ktorý už roky pomáha spomínanému nemeckému spolku zisťovať osudy padlých nemeckých vojakov.
Identifikačnú známku je na internete možné vydražiť až za 40 eur (euro = 37,76 Sk), tú so znakom SS za viac než 100 eur. Mimoriadny záujem je vraj o oceľové helmy, zvlášť s dierami po strelách a s lebkou. Za také je možné dostať až niekoľko stoviek eur. "Predovšetkým v USA je dosť úchylných zberateľov, ktorí si niečo také kúpia. Vyplienenie vojenských hrobov však ničí aj poslednú možnosť identifikácie. Vlastne je to posledná smrť nemeckých vojakov -- stali sa surovinou, predmetom nehanebného obchodu," tvrdí Gottschling.
Podľa oficiálnych údajov je nezvestných viac než milión nemeckých vojakov, ktorí padli počas druhej svetovej vojny na zahraničných frontoch. Ich osudy sa snaží zistiť nemecká Ústredňa pre informácie o príslušníkoch armády, nástupca Informačného strediska nemeckej armády (WASt), ktoré viedlo podrobné údaje o pohybe nemeckých vojakov počas vojny. Pred niekoľkými rokmi na popud Spolku pre starostlivosť o vojnové hroby nadviazala ústredňa kontakt s internetovým aukčným portálom eBay, ktorý má podľa spolku sám záujem potlačiť obchod s identifikačnými známkami a ďalšími podobnými predmetmi pochybného pôvodu.
Spôsob nadobudnutia identifikačných známok je však veľakrát ťažké zistiť, pretože mnohí predajcovia tvrdia, že ich získali legálne. Obchod sa tak dá len ťažko potlačiť. Spolok chce preto požiadať nemeckú vládu, aby apelovala na krajiny, kde k plieneniu hrobov dochádza, aby tejto praxi zabránili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 18:30