StoryEditor

Triumfálny návrat Benedikta XVI. do Nemecka

22.08.2005, 00:00
Milión pútnikov zo 197 krajín si prišlo počas víkendu na Mariánske pole neďaleko Kolína nad Rýnom vypočuť posolstvo hlavy katolíckej cirkvi Benedikta XVI. Sobotňajšia vigília a nedeľná omša boli triumfálnym vyvrcholením prvej zahraničnej cesty nového pápeža, ktorý sa zároveň vrátil do rodného Nemecka.

Milión pútnikov zo 197 krajín si prišlo počas víkendu na Mariánske pole neďaleko Kolína nad Rýnom vypočuť posolstvo hlavy katolíckej cirkvi Benedikta XVI. Sobotňajšia vigília a nedeľná omša boli triumfálnym vyvrcholením prvej zahraničnej cesty nového pápeža, ktorý sa zároveň vrátil do rodného Nemecka. Vo svojom prejave na desiatych Svetových dňoch mládeže vyzval mladých celého sveta, aby svoju vieru obhajovali a nedovolili, aby sa z náboženstva stal konzumný tovar. Jeho nedeľňajšia kázeň bola skôr teologicko-filozofického charakteru, a preto ju potlesk mladých prerušil iba občas, no na predchádzajúcej nočnej vigílii aplauzom a skandovaním: "Benedetto, Benedetto," nešetrili. So stovkami tisíckami pútnikov oslavovalo aj 4 500 duchovných: kardinálov, biskupov a kňazov.

"Viera nie je tovar"
Niektorí na Mariánskom poli však zostali sklamaní, pápeža sa im nepodarilo vzhliadnuť ani na veľkoplošných obrazovkách. Ospravedlnil sa im aj pápež. "Rád by som prešiel papamobilom celú túto plochu, aby som vám bol všetkým bližšie," povedal Benedikt po tom, čo sa predieral masou pestrofarebných vlajok. Dôvodov na krátku cestu medzi veriacimi bolo viacero. Na prístupových miestach sa pre veľké množstvo pútnikov už nedalo prechádzať a podľa televízie n-tv museli už doobeda celý areál pre ďalších prichádzajúcich uzavrieť, aj sanitky mali problém s prechodom. Noc predtým strávilo v areáli zrejme až 700 000 mladých, informoval denník Die Welt. Kvôli chladnému počasiu však museli ošetriť 160 osôb.
"Viem, že ako mladí ľudia chcete dosiahnuť niečo veľké, zasadiť sa za lepší svet. Kto však objavil Boha pre seba, musí k nemu priviesť aj druhých. To platí obzvlášť v čase, keď vo veľkej časti sveta zabúdajú na Boha. Z frustrácie vznikajú nové náboženstvá a tie sa stávajú trhovým tovarom," varoval Benedikt XVI. "Každý si tak chce nájsť iba to, čo sa mu páči. Niektorí vedia, že im to prinesie zisk," dodal pápež v homílii, ktorú predniesol striedavo v piatich jazykoch.
Mladí reagovali na pápežove slová skôr pozitívne. "Striktne sledujeme učenie cirkvi. Pápež správne hovorí: musí to byť všetko alebo nič," povedal Reuters 20-ročný Portugalec Nuno Gonzago. Nemecký mladík Malte Schubert si však myslí: "Ľudia by sa mali rozhodnúť sami."

So židmi aj moslimami
Dôležitou časťou pápežovej cesty boli aj stretnutia s predstaviteľmi židovskej náboženskej obce a islamu. Benedikt sa v piatok zúčastnil na židovskej bohoslužbe v kolínskej synagóge a odsúdil "antisemitizmus a všeobecnú nevraživosť voči cudzincom". Vypočul si aj modlitbu kadiš venovanú pamiatkam obetiam holokaustu. Predstaviteľ miestnych židov Abraham Lehrer hlavu katolíckej cirkvi vyzval, aby sa zasadil za otvorenie vatikánskych archívov z čias druhej svetovej vojny. V sobotu sa stretol s predstaviteľmi islamského náboženstva, na ktorom odsúdil terorizmus. Dodal, že "náboženský dialóg medzi kresťanmi a moslimami nesmie byť prechodnou voľbou. Je to životná nutnosť, od ktorej závisí naša budúcnosť".
Včera vo večerných hodinách odcestoval Benedikt XVI. späť do Vatikánu, no ešte predtým všetkých pozval na nasledujúce dni mládeže, ktoré sa uskutočnia v roku 2008 v austrálskom Sydney.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:45