StoryEditor

Albrightová o nepredstaviteľných hrôzach v Bosne

17.12.2002, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

V rámci záverečného pojednávania s exprezidentkou bosnianskej Srbskej republiky (RS) Biljanou Plavšičovou včera pred haagskym tribunálom ako svedok obžaloby vystúpila bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová. "Nepredstaviteľné hrôzy" bosnianskeho konfliktu z rokov 1992 -- 1995 Albrightová prirovnala k udalostiam počas druhej svetovej vojny, ktoré ako rodáčka z Československa zakúsila na vlastnej koži.
Šéfka americkej diplomacie z rokov 1997 -- 2001, ktorá predtým (1993 -- 1996) pôsobila ako veľvyslankyňa USA pri OSN, je doteraz najvyšším predstaviteľom USA, aký vystúpil pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu. Počas výpovede bol v sále zástupca americkej vlády, ktorý zaujal miesto vyhradené pre tzv. priateľov súdu. Tí slúžia ako asistenti porotcov alebo obžalovaných. Albrightová opisovala svoje pocity, keď sa dozvedela o zabíjaní, znásilňovaní Nesrbov v bosnianskej vojne a ich väznení v koncentračných táboroch. "Bolo nepredstaviteľné, že sa takéto veci môžu diať. Zdalo sa, že sa to deje zámerne, že nejde o nejakú náhodu... ale o súčasť určitého plánu na vyhladenie rôznych skupín ľudí," vyhlásila Albrightová.
Albrightová spomenula fotografie, ktoré prichádzali z vojnovej Bosny a jej pripomínali obrázky z druhej svetovej vojny. "Veľmi dobre poznám hrozné obrazy z tých čias (druhej svetovej vojny). Vidieť ľudí vháňaných do autobusov a vlakov... rozdeľované rodiny a hrozné príbehy o okolnostiach páchaných zločinov mi pripadalo ako opakovanie," vyhlásila Albrightová.
Plavšičová a Albrightová sa medzi štyrmi očami stretli začiatkom roku 1998 -- krátko pred tým, ako Plavšičová podnikla politicky riskantný krok a rozpustila parlament RS, ktorý blokoval implementáciu mierových dohôd z Daytonu. Novozvolený parlament otvoril cestu na prijatie Daytonských dohôd, čo umožnilo spustenie dodávok medzinárodnej pomoci pre zbedačenú RS. Vo voľbách prezidenta RS v septembri toho istého roku však Plavšičovú porazil ultranacionalista Nikola Poplašen. Na otázku obhajoby o vzťahoch s Plavšičovou, Albrightová obžalovanú označila za "rozporuplnú". Na jednej strane bránila záujmy Srbov, na druhej strane úprimne podporovala Dohody z Daytonu, ktoré ukončili vojnu v Bosne a ktoré odmietala veľká časť bosnianskych Srbov, vyhlásila Albrightová. "Jasne povedala, že podporuje Dayton, v dôsledku čoho prehrala vo voľbách," povedala Albrightová, ktorá Plavšičovú označila za "ženu, ktorá si stojí za daným slovom".
Plavšičová, ktorá Albrightovú počúvala z lavice obžalovaných, v októbri uznala svoju vinu zo zločinov proti ľudskosti a súčasné pojednávanie slúži len pre rozhodnutie o výške trestu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 08:07