StoryEditor

K Číne sa blíži tajfún Utor

11.12.2006, 23:00

Tajfún Utor, ktorý sa počas víkendu prehnal centrálnou časťou Filipín, mieri k čínskym a vietnamským brehom. Živel sa nachádza nad Juhočínskym morom asi 200 kilometrov od filipínskeho pobrežia. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Podľa meteorológov do piatka by mal Utor zoslabnúť na tropickú búrku a počas víkendu ovplyvní počasie na juhočínskom ostrove Chaj-nan.
Tajún Utor si na Filipínach vyžiadal najmenej päť životov, ďalších 20 ľudí je stále nezvestných. Živel vyhnal z domovov asi 90-tisíc ľudí, ktorých evakuovali na bezpečnejšie miesta. Iba pred trinástimi dňami sa východnými regiónmi Filipín prehnal tajfún Durian, ktorý vyvolal masívne zosuvy pôdy a bahna. Tie podľa odhadov neprežilo 1 300 ľudí. Vietnam sa obáva, že by sa podobný scenár mohol zopakovať aj na jeho území, a preto sa už vopred začal pripravovať na príchod tajfúnu Utor. Aj keď na Filipínach nenapáchal také škody ako Durian, úrady museli kvôli nemu odložiť začiatok výročného summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie. Obávali sa totiž, že živel vyvolá na ostrove Ceby, kde sa má summit konať, chaos a zmätok. Schôdzku odložili na 10. januára.
Každoročne zasiahne Filipíny niekoľko tajfúnov. Jednu z najhorších katastrof za posledné roky spôsobil tajfún v roku 1991 na centrálnom ostrove Leyte. Zahynulo tam vtedy vyše päťtisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:14