StoryEditor

Orbán sa zrieka premiérskych ambícií

13.04.2006, 00:00
V záujme odvrátenia hrozby druhej volebnej porážky za sebou je Viktor Orbán ochotný vymeniť svoj zámer stať sa po druhý raz premiérom za súhlas menšej opozičnej strany so spoločným kandidátom na najvyšší vládny post.

V záujme odvrátenia hrozby druhej volebnej porážky za sebou je Viktor Orbán ochotný vymeniť svoj zámer stať sa po druhý raz premiérom za súhlas menšej opozičnej strany so spoločným kandidátom na najvyšší vládny post. Volebný líder FIDESZu včera potvrdil, že navrhol predsedníčke Maďarského demokratického fóra (MDF) Ibolyi Dávidovej, aby opozícia mala jedného kandidáta na premiéra pred rozhodujúcim druhým kolom parlamentných volieb. To sa uskutoční o desať dní 23. apríla.
Podľa neoficiálnych informácií spoločným kandidátom opozície by mohol byť ekonomický radca šéfky konzervatívcov a bývalý prezident národnej banky Péter Ákos Bod. Bol aj členom prvej vlády od roku 1990 pod vedením vtedajšieho predsedu MDF Józsefa Antalla. "Postavme takého spoločného kandidáta, ktorý je schopný uskutočniť spojenie a s ktorým dokážeme spolu vyriešiť finančnú krízu krajiny," vyzval Orbán v očakávaní rýchlej odpovede od Dávidovej.

FIDESZ potrebuje MDF
"Nedopustíme, ani ja osobne nedopustím, aby súčasná vláda ďalej viedla krajinu na ceste do dlhovej pasce, aby podviedla ľudí a utajila pred nimi finančnú situáciu. Nedopustíme, aby ľudia museli zaplatiť cenu zlých rozhodnutí vo forme úsporných balíkov," zdôraznil Orbán nutnosť výmeny vládnej koalície socialistov a liberálov. A bez obnovy spolupráce s MDF to možné nebude.
Orbán poukázal na vysoký deficit verejných financií v prvom štvrťroku vo výške 789 miliárd forintov (111 miliárd korún), čo je 51 percent ročného plánu. Opozícia obviňuje ministerstvo financií, že tieto údaje zámerne oznámilo až po prvom kole volieb. Pred koncom činnosti bývalej Orbánovej vlády v prvom kvartáli 2002 nebol schodok rozpočtu o nič menší - dosahoval 48 percent plánu na celý rok. Predseda FIDESZu varoval, že ak nedôjde k výmene vlády, forint oslabne, nezamestnanosť opäť stúpne a ceny sa uvoľnia.

Osem tvrdých podmienok
"FIDESZ prehral prvé kolo volieb nie kvôli MDF, ale pre vlastnú politiku. Ak je schopný túto politiku zmeniť, ak prevezme reálnu pravicovú, konzervatívnu politiku, čo Maďarsko potrebuje. Ak verejne prijme podmienky, potom má rokovanie zmysel a som pripravená na viacstupňové rokovania," napísala Dávidová Orbánovi v odpovedi na výzvu k spolupráci. Šéfka MDF mu dala osem tvrdých podmienok, podľa ktorých by sa FIDESZ musel zriecť väčšiny svojich predvolebných populistických sľubov, ako aj koketovania s radikálmi.
Vedenie MDF po prvom kole volieb už odmietlo rokovať o spolupráci s Orbánom a jeho stranou. Hlavná opozičná sila totiž doposiaľ robila všetko pre to, aby sa Dávidovej konzervatívci nedostali do parlamentu. Napríklad prelanárili do svojho tábora niekoľkých prominentov MDF. Na prekvapenie sa im to napokon so šťastím podarilo, keď o tri stotiny percenta prekonali päťpercentný prah. Kvôli napätým vzťahom Dávidová vylúčila pomoc Orbánovi pri návrate k moci, ale nechce asistovať ani premiérovi a volebnému lídrovi socialistov Ferencovi Gyurcsányovi. Ten sa zatiaľ musí spoľahnúť na Slobodných demokratov, partnera o súčasnej kolície, ktoré získalo šesť percent hlasov v prvom kole.
MDF navrhlo, aby jeho kandidáti vo volebných obvodoch na tretích miestach v druhom kole neodstúpili v prospech FIDESZu, ten sa však chce o tom dohodnúť priamo s nimi. Socialisti a liberáli sa dohodli na spoločnom postupe hneď po prvom kole a zatiaľ majú lepšie šance potvrdiť svoje víťazstvo aj vo finále.

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obvinený je ďalší exminister privatizácie 02 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 03 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trh čaká na zahraničný obchod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 17:45