StoryEditor

Boeing pochoval prales

02.10.2006, 00:00
Brazílske letectvo zažilo čierny víkend. V noci z piatka na sobotu sa do odľahlej časti amazonského pralesa zrútilo celkom nové dopravené lietadlo Boeing 737-800 brazílskej spoločnosti

Brazílske letectvo zažilo čierny víkend. V noci z piatka na sobotu sa do odľahlej časti amazonského pralesa zrútilo celkom nové dopravené lietadlo Boeing 737-800 brazílskej spoločnosti Gol. Na jeho palube bolo 155 ľudí. Podľa záchranárov šance, že by niekto haváriu prežil, sú takmer nulové. Ak sa potvrdí, že všetci cestujúci a členovia posádky zahynuli, pôjde o najhoršiu leteckú katastrofu v histórii Brazílie. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva už vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok.
Nedostupný terén
Trosky stroja objavili pátracie tímy až v sobotu a hneď k nimi vyslali záchranárov a armádu. Vojaci, ktorí sa spustili k miestu tragédie z vrtuľníkov, najskôr museli celý priestor vyklčovať, aby pripravili pristávaciu plochu pre záchranné lietadlá. Úrady dokonca najali indiánskych stopárov, aby našli cestu k troskám stroja po zemi. Armáda však musela v sobotu večer záchranné práce prerušiť. "V noci v pralese nevidíte viac ako pol metra pred seba," uviedol brigádny generál brazílskeho letectva Antónia Gomes Leite Filho. Prácu záchranárom navyše sťažuje zlé počasie. Vojaci obnovili záchranné práce včera ráno.
Boeing 737-800 spadol do hustého pralesa pravdepodobne čelnou časťou po tom, ako sa zrazil s malým lietadlom. "Akákoľvek rozumná logika hovorí, že došlo k zrážke. Teraz si predstavte, s akou rýchlosťou narazilo do zeme, keď padalo z výšky 11 000 metrov. Je preto veľmi nepravdepodobné, že by haváriu niekto prežil," uviedol šéf brazílskych letísk José Carlos Pereira. Vojaci našli trosky stroja roztrúsené na veľmi malom priestore. Zatiaľ objavili len zmrzačené telá. "Tímy ozbrojených síl už prešli celú oblasť nehody, ale nenašli ani len náznak života, len telá a časti tiel, nič iného," uviedlo Pereira.
Brazílska spoločnosť Gol, ktorej havarované lietadlo patrilo, oznámila, že na palube bolo 113 mužov a 42 žien vrátane 11-mesačného chlapčeka a štyroch detí. Medzi cestujúcimi bolo asi šesť cudzincov. Aj keď brazílske úrady ich totožnosť zatiaľ nezverejnili, ministerstvo zahraničných vecí SR informovalo, že Slováci medzi obeťami neboli.
Tragický let
Let 1907 spoločnosti Gol mal prepraviť cestujúcich z najvýznamnejšieho amazonského mesta a riečneho prístavu Manausu do Ria de Janeiro s medzipristátím v hlavnom meste Brazílie. Stroj sa stratil z radarov v piatok popoludní. Jeho trosky objavili v džungli na severe štátu Mato Grosso asi 200 kilometrov juhovýchodne do Peixoto de Azevedo. Oblasť susedí s indiánskou rezerváciou Xingu. Výsledky vyšetrovania zatiaľ naznačujú, že haváriu zapríčinila súhra viacerých ľudských zlyhaní.
Vyšetrovatelia už poznajú aj druhého aktéra zrážky. Nájsť im ho pomohol výrobca lietadiel Embraer. Ten oznámil, že jeden z jeho strojov Legacy 600 vo vlastníctve jeho klienta sa z Boeingom zrazil a musel núdzovo pristáť na leteckej základni Cachimbo. Nikto z piatich ľudí na palube neutrpel zranenia.
Celá Brazília sa po nehode zahalila do čierneho. "Brazília oplakáva stratu ľudských životov. Prosíme Boha, aby sa to už znovu nestalo, pretože my, kto používame lietadlá každý deň, vieme o nebezpečenstve," povedal brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Doteraz najhoršie letecké nešťastie sa v Brazílii stalo v júni 1982, keď lietadlo Vasp narazilo do hory neďaleko mesta Fortleza na severovýchode krajiny. Haváriu vtedy neprežilo 137 ľudí. ČTK, ach

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:01