StoryEditor

Moskva už pozvala Hamas na návštevu

16.02.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTKHNHNSITASITA

Kým americká Snemovňa reprezentantov schválila rezolúciu vyjadrujúcu podporu pre zastavenie pomoci Palestínskej samospráve v prípade, že víťazný Hamas bude naďalej vyzývať na zničenie Izraela, hnutie už dostalo pozvanie Moskvy. Podľa zástupcu Hamasu v Gaze Chalíla abú Lajlú došla pozvánka do kancelárie politického vodcu Chálida Mešála, ktorý zatiaľ žije v exile. Návšteva by sa mala uskutočniť začiatkom marca.
Záujem hovoriť s predstaviteľmi Hamasu avizoval počas návštevy Španielska aj ruský prezident Vladimir Putin. Vyslúžil si za to kritiku západných predstaviteľov, najmä však Washingtonu. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov spresnil, že Moskva chce na stretnutí rovnako na Hamas naliehať, aby sa vzdal zámeru zničiť Izrael a usiloval sa o mier v oblasti.
Medzi nearabskými krajinami ako prvé prijalo včera predstaviteľov Hamasu Turecko.
Po ustanovujúcej schôdzi palestínskej legislatívnej rady, na ktorej sa zajtra očakáva zvolenie člena hnutia Hamas za predsedu parlamentu, je Izrael pripravený uvaliť sankcie na Palestínsku samosprávu, uviedli včera izraelské vládne zdroje. Minister obrany Šaul Mofaz už skôr potvrdil, že jeho vláda preruší všetky kontakty s Palestínskou samosprávou v prípade zvolenia člena Hamasu za predsedu parlamentu alebo predsedu vlády. Hamas má 74 kresiel v 132-člennej Legislatívnej rade.
"Predstava je predpísať Palestínčanom diétu, ale nenechať ich vyhladovať," citoval poradcu vlády Dova Weisglassa izraelský verejnoprávny rozhlas. Humanitárne organizácie budú môcť vo svojich aktivitách na palestínskych územiach naďalej pokračovať.
Šéfka diplomacie Cipi Livniová spresnila, že ako prvé opatrenie Izrael prestane palestínskym úradom vyplácať podiel na daniach. Izrael štandardne palestínskej samospráve vypláca podiel na DPH a colných poplatkoch za tovary, ktoré do Pásma Gazy a na Západný breh prichádzajú cez izraelské územie.
Ochladenie vzťahov s Hamasom avizovala aj únia. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana včera zdôraznil, že únia vylučuje akékoľvek kontakty s islamským hnutím Hamas až do zostavenia novej palestínskej vlády. "EÚ nepozve žiadneho lídra Hamasu alebo kohokoľvek z hnutia," povedal Solana. Ako dodal, "budeme pokračovať vo finančnej podpore Palestínskej samosprávy. Po sformovaní novej palestínskej vlády rozhodneme o ďalšom postupe."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 02:22