StoryEditor

Francúzsko zaviedlo kontroly

14.07.2005, 00:00
Francúzsko dočasne obnovilo kontroly osôb na svojich hraniciach. Oznámil to včera večer po schôdzke ministrov vnútra EÚ francúzsky minister Nicolas Sarkozy. Štáty, ktoré podpísali Schengenskú dohodu o voľnom pohybe osôb vo vnútri EÚ, majú možnosť ju v prípade nutnosti kontroly obnoviť.

Francúzsko dočasne obnovilo kontroly osôb na svojich hraniciach. Oznámil to včera večer po schôdzke ministrov vnútra EÚ francúzsky minister Nicolas Sarkozy. Štáty, ktoré podpísali Schengenskú dohodu o voľnom pohybe osôb vo vnútri EÚ, majú možnosť ju v prípade nutnosti kontroly obnoviť. "Pokiaľ by sa kontroly nezvýšili v čase, keď je v Londýne vyše 50 mŕtvych, neviem, kedy by sme tak mali urobiť," povedal Sarkozy. Francúzsko pritom pravidelne obnovuje kontroly na svojich hraniciach, keď existuje politické napätie, ale aj pri veľkých športových či kultúrnych udalostiach.
Krajiny EÚ sa dohodli, že si dnes o 13. hodine dvomi minútami ticha na pamiatku obetí atentátov. Podľa hovorcu slovenskej vlády sa tak stalo na návrh premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý vyzval občanov, aby sa pietneho gesta zúčastnili. Ministri vnútra a spravodlivosti EÚ sa na rokovaniach v Bruseli dohodli na urýchlení a prehĺbení protiteroristického programu únie. Zaviazali sa, že do konca roka prijmú niekoľko dôležitých iniciatív, ktoré síce boli na programe už od madridských atentátov z marca 2004, ale práca na nich postupovala len pomaly.
Európska komisia plánuje v budúcnosti otvorene menovať každú členskú krajinu EÚ, ktorá mešká alebo nedostatočne uplatňuje dohodnuté európske protiteroristické opatrenia. Nastal čas, aby sme vinníkov vzali na pranier, povedal v Bruseli komisár pre spravodlivosť a vnútro Franco Frattini.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:28