StoryEditor

Lídri Európskej únie chcú blízke vzťahy s postsovietskymi štátmi. Členstvo im však nesľúbili

16.12.2021, 07:04
Autor:
ČTKČTK
Prisľúbili im aj nové investície či dodávky vakcín proti ochoreniu Covid-19.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie dnes na vrcholnom rokovaní uistili lídrov pätice postsovietských štátov Východného partnerstva o tom, že stále podporujú ich európske smerovanie. Prisľúbili im aj nové investície či dodávky vakcín proti ochoreniu Covid-19.

Vodcovia Ukrajiny, Moldavska či Gruzínska dali pred schôdzkou najavo, že na rozdiel od Arménska a Azerbajdžanu sa usilujú o čo najrýchlejší vstup do Európskej únie, o ktorom však záverečné vyhlásenie summitu nehovorí.

Európsky blok sa postavil za svojich partnerov v sporoch s Ruskom a francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol obnovenie rozhovorov o situácii na východe Ukrajiny s Moskvou a Kyjevom v rámci takzvanej normandskej štvorky.

Únia prisľúbila nové investície

Šéfovia únijných štátov sa s partnermi z východu zišli štyri roky po poslednom summite v čase, keď sa Ukrajina obáva, že Rusko využije vojakov a ťažkú ​​techniku ​​zhromaždenú pri jej hraniciach na inváziu.

Bielorusko ako spojenec Moskvy navyše prerušilo členstvo vo Východnom partnerstve kvôli únijným sankciám a dnes do Bruselu zástupcu nevyslalo.

"V časoch rastúceho napätia je solidarita a spolupráca dôležitejšia ako kedykoľvek predtým," uviedol po rokovaní predseda Európskej rady Charles Michel.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský TASR/AP

​Spomínaná trojica krajín sa nedočkala vytúženého sľubu členstva, v spoločnom vyhlásení tomu najbližšie bola veta o "uznaní európskych ašpirácií a európskej voľby" východných partnerov únie.

Tí sa zaviazali spolupracovať s Európskou úniou na posilňovaní spoločných hodnôt ako je vláda práva a demokracie.

Únia im prisľúbila nové investície rádovo miliardy eur do modernizácie ekonomík. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že vďaka novo podpísanej zmluve sa partnerské krajiny dočkajú ďalších dodávok vakcín proti ochoreniu Covid-19 k 13 miliónom, ktoré už dostali.

​Dôležitá debata o ruskej hrozbe

Dôležitá debata sa cez deň viedla práve o ruskej hrozbe. Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý do Bruselu prišiel na svoj prvý summit v novej funkcii, vyhlásil, že "akékoľvek porušenie územnej integrity vyjde Rusko veľmi draho".

Scholz a Macron sa na konci rokovaní zišli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým rokovali o možnom obnovení rozhovorov s Ruskom v rámci normandskej štvorky.

Normandský formát sú rozhovory, v ktorých Francúzsko s Nemeckom sprostredkovávajú rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom s cieľom ukončiť od roku 2014 sa vlečúci konflikt na východe Ukrajiny.

Posledné takéto stretnutie sa ale odohralo v decembri 2019 v Paríži. Teraz sa mierové vyjednávania nachádzajú na mŕtvom bode a situácia v oblasti zostáva napätá.

01 - Modified: 2021-12-09 18:16:44 - Feat.: 0 - Title: Macron chce silnú a suverénnu Európu. Predstavil priority predsedníctva Francúzska v Rade EÚ 02 - Modified: 2021-12-12 19:08:32 - Feat.: 0 - Title: Scholz vyjadril podporu Poľsku v spore s Bieloruskom. Lukašenka kritizoval za zneužívanie osudov ľudí
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:03