StoryEditor

Česko najhorším z nováčikov

09.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Česko zostáva najhorším z nováčikov v EÚ, pokiaľ ide o rýchlosť preberania smerníc. V tabuľke generálneho sekretariátu EK, skončila ČR opäť dvadsiata v "dvadsaťpätke", zatiaľ čo Slovensko poskočilo z 19. na 11. priečku a dostalo sa nad priemer únie.

Česko zostáva najhorším z nováčikov v Európskej únii, pokiaľ ide o rýchlosť preberania smerníc. V tabuľke, ktorú uverejnil generálny sekretariát Európskej komisie, skončila ČR opäť dvadsiata v "dvadsaťpätke", zatiaľ čo Slovensko poskočilo z 19. na 11. priečku a dostalo sa nad priemer únie.
Česko malo podľa EK zapracovať do svojho práva k 4. novembru spolu 2 631 smerníc, avšak do Bruselu nahlásilo prevzatie 2 594 direktív. Teda iba o deväť viac než v septembri, keď mu chýbalo k dokonalosti 30 direktív. Percentuálne teda dopadlo ešte horšie, výkon klesol z 98,85 na 98,59 percenta.
Priemer únie teraz bol 98,92 percenta. Horší ako Česi boli iba Francúzi, Portugalci, Taliani, Gréci a Luxemburčania. Tí skončili v tabuľke opäť poslední, keď ich výkonom chýbali do 100 percent takmer tri body.
Naopak, Slovensko, ktoré pred dvoma mesiacmi skončilo z nováčikov predposledné a celkovo devätnáste, nahlásilo zlepšenie. Z 2 641 európskych zákonov do svojho práva prevzalo 2 619, teda 99,17 percenta.
Najvzornejšiu Litvu delilo od dokonalosti osem smerníc; na rebríčku vedie s plnením na 99,7 percenta. Na druhé miesto postúpilo Poľsko, nasledovalo Nemecko, Maďarsko, Dánsko a Fínsko.
Ak členský štát v plnení svojich záväzkov príliš zaostáva, EK mu vo svojej role strážcu zmlúv EÚ zašle najprv upozornenie. Po niekoľkých mesiacoch môže nasledovať druhé varovanie, po ktorom už môže prísť na rad aj žalobca k Európskemu súdnemu dvoru a prípadné finančné sankcie.
K dispozícii ešte nie sú čerstvejšie údaje o preberaní predpisov o vnútornom trhu. Vicepremiér Martin Jahn pri októbrovom zasadnutí ministrov pre hospodársku súťaž ČTK ubezpečoval, že v tejto sfére ČR manko neprevzatých smerníc znížila z 3,6 na 2,7 percenta.
Hoci posledné, júlové porovnanie vyznelo pre ČR nelichotivo, Praha počas roka stiahla manko zo štvrtiny neprevedených predpisov o vnútornom trhu na 3,6 percenta, čo predstavovalo druhé najväčšie zlepšenie po Malte. Porovnanie novších čísel s úsilím ostatných členov však chýba, medzitým tiež nabehli termíny na prevedenie ďalších direktív.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 05:33