StoryEditor

Známy kazateľ zahanbil vládu USA, pobúril Venezuelu

25.08.2005, 00:00
Pat Robertson vo svojej "one-man show" nazvanej 700-Club, v noci na utorok povedal: "Keď sa zbavíme Cháveza, Venezuela už nebude semeniskom komunistického vplyvu a moslimského extrémizmu.

Pat Robertson je jedným z najkontroverznejších televíznych kazateľov v USA. Svojho času sám kandidoval za prezidenta a v primárkach zaznamenal aj niektoré dobré umiestnenia. V roku 2000 pomohol vzkriesiť kampaň Georgea W. Busha a o štyri roky neskôr sa neštítil povedať, že Busha by volil aj Boh. Jeho popularita aj politický vplyv však postupne upadajú. Hoci jeho Christian Coalition (často kresťanská iba podľa názvu) je stále významnou lobistickou skupinou podporujúcou republikánsku kampaň nemalými prostriedkami, niekedy jej spôsobí viac škody ako osohu. Zašlo to už tak ďaleko, že Bushovi spolupracovníci kazateľovi pred voľbami v roku 2004 údajne odkázali: "Najlepšie bude, ak radšej nebudete hovoriť vôbec nič." Keď chceš s vlkmi žiť, musíš s nim vyť, znie staré známe príslovie. Po tom, čo Robertson včera vyzval na odstránenie venezuelského prezidenta Huga Cháveza, si Bushova administratíva znovu uvedomila, že od vlkov je niekedy lepšie držať sa ďalej.
Vo svojej "one-man show" nazvanej 700-Club, ktorú vysiela jeho káblová sieť Christian Broadcasting Network, Roberston v noci na utorok povedal: "Keď sa zbavíme Cháveza, Venezuela už nebude semeniskom komunistického vplyvu a moslimského extrémizmu. Nepotrebujeme novú vojnu za 200 miliárd dolárov, aby sme sa zbavili ďalšieho násilníckeho diktátora... Ak máme možnosť zbaviť sa ho atentátom, mali by sme to urobiť".

Napäté vzťahy
Tieto slová ešte viac naštrbili americko-venezuelské vzťahy, a to v čase, keď ceny ropy na svetových trhoch dosahujú rekordné výšky a Venezuela dováža do Spojených štátov takmer desať percent ich spotreby. Chávez si zatiaľ zachoval chladnú tvár a vojnu slov prenechal radšej na svojich podriadených. "Ani neviem, kto to je. Vôbec ma nezaujíma, čo si rozpráva," povedal Chávez v Havane, kde sa stretol so svojím najväčším spojencom - kubánskym diktátorom Fidelom Castrom. A aj otázku predaja ropy chce riešiť šalamúnsky. Vraj aby obišiel veľké korporácie, chce ju predávať priamo "ľuďom, ktorí sú v USA v najväčšej núdzi".
USA a Venezuela majú už dosť zlé vzťahy aj bez Robertsona a ani americká vláda nemá záujem ich ešte viac zhoršiť. Condoleezza Riceová v minulosti označila Venezuelu za "negatívnu silu v regióne" a Chávez je presvedčený, že Washington bol v roku 2002 za pokusom o prevrat v krajine. Dnes sú Američania oveľa diplomatickejší. "Robertsonove vyhlásenia sú nevhodné, s týmito názormi sa nestotožňujeme a nie je to politika našej vlády," povedal hovorca rezortu zahraničia Sean McCormack. "Naše ministerstvo takéto operácie nerobí, sú protizákonné," odkázal kazateľovi minister obrany Donald Rumsfeld. Politiku politických vrážd zavrhli USA už v roku 1976, v intervenciách v rôznych krajinách Latinskej Ameriky však pokračovali (v roku 1983 v Grenade či 1994 na Haiti).
Venuzelskí predstavitelia to však videli inak a prostredníctvom svojho veľvyslanca vyzvali USA, aby po tomto "teroristickom vyhlásení" zaistili maximálnu bezpečnosť počas Chávezovej cesty do OSN.

Kazateľove výroky
Na druhej strane, slová Robertsona, kedysi slávneho kazateľa, už neberú vážne ani v Spojených štátoch a jeho výroky vyvolávajú skôr úsmev. V roku 1992 sa napríklad preslávil výrokom: "Agenda feministiek nie je o zrovnoprávnení. Je to socialistické, protirodinné politické hnutie, ktoré povzbudzuje ženy, aby opustili svojich manželov, zabíjali svoje deti, boli bosorkami, zničili kapitalizmus a stali sa lesbičkami. Neskôr mu zas zišlo na um, aby Floridu zasiahol meteor, v Disneylande sa podľa neho uskutočňujú neoficiálne dni homosexuálov. Pred dvoma rokmi hovoril o tom, ako by bolo vhodné, aby na americké ministerstvo zahraničných vecí zhodili atómovú bombu. Moslimov uráža výrokmi typu: "Z učenia Koránu je jasné, že toto náboženstvo je všetko, len nie mierumilovné."
Málokto sa s ním dnes stotožňuje. "Je zdokumentované, že mnohé postoje Pata Robertsona sú extrémistické a málo rešpektuje iné náboženské názory. Dúfam, že ľudia v zahraničí, ak počúvajú Robertsonove postoje, chápu, že hovorí iba za seba. Jeho zmýšľanie nie je zmýšľaním Američanov," povedal na jeho adresu minulý rok v rozhovore pre HN riaditeľ organizácie Američania jednotní za odluku cirkvi od štátu, reverend Barry Lynn.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:56