StoryEditor

Svetoví lídri: V boji musíme pokračovať

"Strašné udalosti, ku ktorým došlo dnes ráno v Londýne, nás všetkých hlboko šokovali. Viem, že hovorím v mene celého britského národa, keď vyjadrujem účasť všetkým dotknutým osobám a rodičom zabitých a zranených," uviedla britská panovníčka Alžbeta II. a dodala: "Obdivujem záchranné služby, ktoré robia svoju prácu."

Francúzsky prezident Jacques Chirac vyjadril "zhrozenie" nad udalosťami v Londýne. "Tieto činy sú hanebné, táto neúcta voči ľudskému životu je niečo, proti čomu musíme odhodlane bojovať."

"Sme s vami, občania Británie, a nikdy nedopustíme, aby krutosť alebo terorizmus porazili hodnoty mieru a demokracie," povedal predseda Európskeho parlamentu Josep Borrell.

"Španielsko, ktoré dlhé roky trpelo pod hrozbou národného aj medzinárodného terorizmu, ponúka okamžitú a bezpodmienečnú pomoc, ako aj svoju plnú podporu Veľkej Británii pri prenasledovaní kriminálnikov, ktorí vykonali taký odporný útok," uviedol španielsky premiér José Luis Zapatero.

"Terorizmus je zlo, ktoré ohrozuje všetky krajiny Európy. Intenzívna spolupráca v Európskej únii a vo svete je kľúčová, aby sme mu vedeli čeliť," povedal holandský premiér Jan Peter Balkenende.

"Strašná udalosť sa môže stať kedykoľvek. Nemôžeme poľaviť v ostražitosti. Pracujeme každý deň a snažíme sa koordinovať činnosť všetkých krajín EÚ. Nanešťastie, niekedy nie sme schopní takémuto útoku zabrániť," povedal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana.

"To, k čomu dnes došlo, opäť raz ukazuje, že robíme príliš málo na to, aby sme čo najefektívnejšie zjednotili svoje úsilie v boji proti terorizmu," vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

"V Európskej únii nenájdu teroristi a terorizmus žiadne útočisko," vyhlásil predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Rada Európy odsúdila "barbarské a bezdôvodné atentáty, ktoré majú na svedomí zbabelci". "Žiadna krajina nie je pred atentátmi v bezpečí," uviedol generálny tajomník Rady Európy Terry Davis.

"Boj proti terorizmu musí pokračovať a ešte sa zintenzívniť," reagoval belgický premiér Guy Verhofstadt.

"Musíme ukázať naše odhodlanie v boji proti terorizmu," uviedol poľský prezident Aleksander Kwašniewski.

Pápež Benedikt XVI. odsúdil atentáty ako "neľudské činy" a vyjadril účasť obetiam.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:29