StoryEditor

Jiří Pehe: V Česku hrozí ohýbanie ústavy

05.09.2006, 00:00

Ako chce premiér Mirek Topolánek získať v parlamente väčšinu pre svoju vládu?
On ani príliš nepočíta s tým, že by získal väčšinu. Jediná možnosť preňho je presvedčiť jedného alebo dvoch poslancov sociálnej demokracie, aby jeho vládu podporili, ale to vôbec nie je pravdepodobné, lebo by to pre nich znamenalo vylúčenie zo sociálnej demokracie. Druhá možnosť je dohodnúť sa na podpore vlády s komunistami, výmenou za dohodu o nejakom postupe do predčasných volieb. Komunisti však už vyhlásili, že jeho vládu nepodporia.
Ako dlho môže nová vláda byť vo funkcii bez vyslovenia dôvery?
Existuje tu určité nebezpečenstvo ohýbania ústavy. Prezident v nej naozaj nemá určený nejaký časový limit, dokedy musí vymenovať novú vládu v prípade, že predošlá nedostane dôveru. Má tam úplne voľné pole pôsobnosti. Dá sa teda predstaviť aj situácia, že by sa mohol dohodnúť ako čestný predseda ODS so stranou, že by situáciu zámerne predlžoval. Tým by sa dosiahli dve veci. Táto vláda by vládla dlhšie a mohla urobiť veci, ktoré by za mesiac nestihla, a mohlo by to tiež vytvoriť určitý psychický tlak na ostatné strany, aby sa dohodli na predčasných voľbách. Zároveň si však myslím, že Klaus bude opatrný, lebo by si týmto postupom mohol poškodiť šance na znovuzvolenie v roku 2008.
Aké opatrenia za to krátke obdobie môže vláda vlastne urobiť?
Nemôžu toho urobiť veľa. Môžu síce predkladať zákony, tie však budú nepriechodné, lebo nemá podporu v Poslaneckej snemovni. Môže však aj vydávaťvládne vyhlášky a vyhlášky ministerstiev, a takto niektoré veci zmeniť. Zároveň určite začnú ministri s personálnymi a politickými zmenami na ministerstvách, hlavne na ministerstve zdravotníctva, ktoré ODS často kritizovala. Každý minister môže urobiť personálnu čistku v krátkej čase. Môže tiež urobiť ďalšie kroky, ktoré si nevyžadujú podporu parlamentu, ako privatizácia štátnych podielov v niektorých spoločnostiach.
Sú realistické predčasné voľby na jar budúceho roku?
Osobne si myslím, že je to nerealistické želanie Mirka Topolánka a ODS. Je to tiež dosť nezodpovedné, že prvá vláda vymenovaná po voľbách ide do parlamentu s programom, že chce predčasné voľby. Je to pohŕdanie voličmi, ale ani časovo to nevychádza. Ak by prezident druhého predsedu vlády na druhý pokus nevymenoval okamžite, došlo by tam k prieťahom. Ak by napríklad vymenoval Jiřího Paroubka, tiež by mohol vládu zostavovať dlhú dobu. Voľby budú asi po uplynutí troch pokusov najskôr na v lete na budúci rok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:11