StoryEditor

Inovatívny a neformálny prístup Foxu

13.03.2003, 23:00
Autor:
(bo)(bo)

Najsledovanejším hráčom na americkom trhu 24-hodinových spravodajských staníc je Fox News Channel, ktorý už niekoľko mesiacov v USA poráža svojho najvýznamnejšieho konkurenta CNN USA, aj keď iba o zlomky percenta. Divákov si získava bulvárnejším a neformálnym prístupom k spravodajstvu. Ako vojnového korešpondenta pre informovanie o konflikte v Iraku dokonca angažovala Jamesa Hewitta, bývalého milenca princeznej Diany, no zároveň armádneho majora a veterána vojny v Perzskom zálive z roku 1991. Z Fox News ho však vyhodil už po týždni, predtým ako sa mu podarilo pripraviť čo i len jednu reportáž. Podľahli tak mediálnemu tlaku, že toto už je aj od Foxu priveľa. CNN na prijatie Hewitta do pracovného pomeru reagovala s úsmevom: "My zamestnávame novinárov." "Fox tancuje tango, CNN a MSNBC iba valčík," vyjadril sa obdivne pre USA Today šéf MSNBC Erik Sonsen. Podľa neho oni poskytujú spolu so CNN seriózne a objektívne správy, zatiaľ čo Fox News sa stavia do pozície "veľmi živej komentárovej strany". Veľmi typické pre túto stanicu je aj komentované spravodajstvo. Napríklad moderátor Shepard Smith hovorí o americkom bojovníkovi v radoch Talibanu Johnovi Walkrovi Lindhovi ako o "džihádovom Johnym". Stanica mení výzor televízneho spravodajstva, prišla s mnohými inovatívnymi vecami čo sa týka obsahovej aj grafickej stránky. Poskytuje informácie v konzervatívnom svetle, priestor si však v éteri nájdu aj opozičné názory. "My informujeme, vy rozhodujete," znie ich slogan.
FNC odmieta informovať o zámeroch v zálive
"Je jednotnou politikou Fox News Channel (FNC) nebyť súčasťou publicistických materiálov v médiách pred vypuknutím vojny v Iraku. Táto politika sa vzťahuje na všetkých, ktorý nás požiadali o informácie, reakcie či názory -- spomeniem Los Angeles Times, Reuters, rôzne americké a medzinárodné televízne spravodajské stanice," informoval HN Robert Zimmerman z oddelenia pre styk s tlačou Fox News Channel.
Príjem Fox News Channel v SR
Prenosová trasa pre Európu je vysielaná v digitálnej forme na družici PanAmSat-3R
(43°W), na kmitočte 12,605 GHz, polarizácia horizontálna, SR 6616, FEC 3/4. Priamo pre individuálny príjem je určený Fox News Channel v digitálnej forme na družici Hot Bird 6 (13°E), na kmitočte 10,992 GHz, polarizácia vertikálna, SR 27500, FEC 3/4.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 16:57