StoryEditor

Zomrel predseda Najvyššieho súdu USA Rehnquist

05.09.2005, 00:00

V noci na včera zomrel vo veku 80 rokov predseda Najvyššieho súdu USA William Hubbs Rehnquist, ktorý takmer po roku podľahol rakovine štítnej žľazy. Do najvyššieho súdu ho v roku 1971 nominoval republikánsky prezident Richard Nixon (schválili ho nasledujúci rok) a do funkcie predsedu ho pred devätnástimi rokmi povýšil ďalší republikán -- Ronald Reagan. Rehnquist bol jedným z najkonzervatívnejších hlasov v najdôležitejšom americkom súdnom zbore. Počas svojho úradovania posunul názory deväťčlenného súdu výrazne doprava.
Americký prezident George W. Bush vyjadril Rehnquistovej rodine hlbokú sústrasť a vyzdvihol pôsobenie sudcu, do ktorého rúk zložil dvakrát prezidentský sľub. Bush má tak po oznámení odchodu sudkyne Sandry Dayovej-O´Connorovej jedinečnú možnosť nominovať hneď dvoch sudcov najvyššieho justičného orgánu krajiny. Súčasný súd pracoval v rovnakom zložení posledných 11 rokov, čo je najväčšie obdobie stability od roku 1823.

Rehnquistov odkaz
Rehnquist predsedal v odvolacom procese prezidenta Billa Clintona na pôde Senátu v roku 1999 a v roku 2000 dopomohol súdnym rozhodnutím k víťazstvu súčasného prezidenta Busha. Počas svojej právnickej kariéry bol prívržencom decentralizácie moci od federálnej vlády smerom k štátom únie. Bol odporcom rozhodnutí súdu v niekoľkých významných sociálnych otázkach. V roku 1973 bol proti rozhodnutiu, že interrupcia je ústavným právom žien, či v roku 2003 proti rozhodnutiu o rovnakých právach homosexuálov a pozitívnej diskriminácii černošských študentov.
Už tento týždeň sa mali začať senátori zaoberať nomináciou sudcu federálneho odvolacieho súdu Johna Robertsa. Bush si ho vybral aj pre jeho konzervatívne názory, na druhej strane Robertsove následné verejné vystúpenia naznačovali, že môže byť aj umiernenejším hlasom medzi sudcami. Očakávalo sa, že kvôli úmrtiu predsedu vypočúvania Robertsa na pôde Senátu odložia.
O odchode Rehnquista do dôchodku sa špekulovalo už dlhší čas. Jednou z možností bol odchod počas prestávky toto leto, aby mal Senát možnosť schváliť jeho nástupcu bez ovplyvnenia chodu súdu. Nakoniec však oznámila svoj odchod Dayová-O´Connorová, ktorá bola jazýčkom na váhach medzi štyrmi liberálnymi a štyrmi konzervatívnymi sudcami. Prisľúbila, že formálne odstúpi, až keď schvália jej nástupcu.

Možní nástupcovia
Novým predsedom súdu sa zrejme stane jeden z konzervatívcov, podľa Fox News by sa Bush mohol rozhodnúť pre Antonina Scaliu či Clarenca Thomasa. Na Rehnquistovo sudcovské miesto je hneď niekoľko favoritov. Najviac sa skloňuje meno ministra spravodlivosti Alberta Gonzalesa. Ten sa spomínal už v prípade prvého tohtoročného uvoľneného miesta. Hovorí sa aj o bývalom generálnom prokurátorovi Theodorovi Olsonovi, právnikovi Miguelovi Estradovi či bývalom štátnom tajomníkovi na ministerstve spravodlivosti Larrym Thompsonovi a mnohých sudcoch federálnych odvolacích súdov.
Na zozname je aj niekoľko sudkýň, keďže v prípade nahradenia Dayovej-O´Connorovej sa prezident rozhodol pre Robertsa. Favoritom spomedzi nich by mohla byť Edith Brownová-Clementová, jedna z najkonzervatívnejších sudkýň v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:02