Flickr: Azaz, Syria/Christiaan Triebert
StoryEditor

Prehlbovanie napätia, nové konflikty, inde mier: Čo čaká svet v roku 2018?

30.12.2017, 23:00
Autor:
klkl
Rok 2018 bude vo svete plný turbulencií.

Trump aj Putin zostanú prezidentmi, vojna medzi USA a Severnou Kóreou nevypukne, v Sýrii konečne zavládne mier. To sú len niektoré z predpovedí svetových udalostí v roku 2018, s ktorými prišli autori Business Insider.

Pre portál je už každoročnou tradíciou, predpovedať najväčšie politické a vojenské otrasy, ktoré svet čakajú v nadchádzajúcom roku. Pravdou je aj to, že sa väčšinou vo svojich predpovediach pomerne dobre trafia. Čo teda predpovedajú roku 2018?

Trump zostane prezidentom

Podľa editora Petra Jacobsa budeme o Donaldovi Trumpovi hovoriť ako o americkom prezidentovi aj na konci roka 2018 a to aj napriek snahám o jeho zosadenie z funkcie.

Demokrati sa už teraz pokúšajú spustiť proces odvolania a obvinenia prezidenta za obvinenia sexuálneho zneužívania. Na ich škodu, väčšinu v oboch komorách držia Republikáni, ktorí sa svojho prezidenta aj napriek kritike nebudú chcieť vzdať.

​Slučku okolo krku Trumpovmu prezidentovaniu môže podľa Jacobsa pritiahnuť aj vyšetrovanie vedené Robertom Muellerom, ktoré sa snaží zistiť, či bola Trumpova kampaň napojená na Rusov. Vyšetrovanie postupne ukazuje na ľudí čoraz bližšie americkému prezidentovi, no kreslo ho podľa Jacobsa stáť nebude. Minimálne nie budúci rok.

Vojna nebude

Editor spravodajstva Alex Lockie argumentuje, že aj napriek stupňujúcemu sa napätiu, vojna medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou nevypukne. Obe strany môžu podľa neho stratiť príliš veľa.

Situácia si tak udrží status quo – Trump bude „vyvíjať na Kóreu maximálny tlak“ a tá bude naďalej z času na čas testovať svoje rakety.

Lockie nevylučuje menšie potýčky – USA sa môžu napríklad pokúsiť zostreliť severokórejskú raketu a Severná Kórea môže začať zatýkať viac amerických a juhokórejských občanov, konflikt veľkého rozsahu však nevypukne.

Lockie záverom pripomína: „Vo vyhrážaní sa začatím konca sveta jadrovou vojnou je obrovská vyjednávacia sila, no z jej rozpútania sa nedá nič získať.“

Nebezpečné Mexiko

Podľa reportéra Christophera Woodyho sa bude zhoršovať situácia v Mexiku. Latinskoamerická krajina môže označiť rok 2017 ako najnásilnejší za posledné dve dekády. Len do októbra bolo v Mexiku spáchaných takmer 24-tisíc vrážd, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 27 percent.

Zhruba polovica z nich je naviazaná na organizovaný zločin, neistotu obyvateľom krajiny pridáva aj celkový nárast kriminality. Pokusy o vraždu so strelnými zbraňami narástli o 39 percent, násilné vlámačky o 38 percent.

Woody predpovedá, že v budúcom roku sa táto situácia môže len zhoršovať. Policajné jednotky sú voči násilnostiam páchaným fragmentovaným kriminálnym skupinám bezbranné a na tom sa podľa Woodyho nič nezmení.

Znovuzvolenie Putina

Takmer nik nepochybuje, že ruský prezident Vladimír Putin v marcových voľbách opätovne získa mandát. Svoju pozíciu si už dopredu posilnil tým, že najvyšší ruský súd rozhodol, že hlavný opozičný kandidát Alexej Navaľnyi kandidovať nemôže.

Po voľbách sa podľa reportéra Daniela Browna bude Putin snažiť posilniť pozíciu v Ruska v post-sovietskych republikách. Naďalej bude podporovať vojnu na Ukrajine a nestabilitu Gruzínska.

Ďalšie krajiny ako Čierna Hora, Litva a Lotyšsko budú podľa Browna ruským terčom hybridnej vojny.

Do Sýrie zavíta mier

Lockie predpovedá, že v roku 2018 po siedmych rokoch skončí vojna v Sýrii. Definitívnou porážkou Islamského štátu stratia záujem na konflikte Spojené štáty. Predchádzajúce administratívy by podľa Lockieho chceli v regióne zostať dlhšie, no Trumpova administratíva na to dôvody nevidí.

USA tak uvoľnia cestu pre plány Ruska, Iránu a Turecka, ktoré majú so Sýriou veľké plány. To pravdepodobne pomôže prezidentovi Basharovi Assadovi upevniť si svoju pozíciu moci.

Saudská Arábia sa bude meniť

Zmeny v krajine začali už v roku 2017 a pričinil sa o ne korunný princ Mohammed bin Salman, ktorý v snahe upevniť si svoju pozíciu začal posúvať krajinu dopredu.

Krajinu začal odvracať od radikálneho Islamu a postupne mení aj kultúru. Medzi jeho najvýraznejšie kroky patrí zrušenie zákazu šoférovania, ktorý platil pre ženy.

Jacobs je presvedčený, že neexistuje dôvod, prečo by Salman nastolený trend menil. Môže sa dokonca dostať ešte ďalej. Jacobs predpovedá, že takmer 82-ročný kráľ Salman budúci rok abdikuje a prenechá trón svojmu progresívnemu synovi.

01 - Modified: 2018-12-11 20:00:28 - Feat.: - Title: Koniec roka v očakávaniach 02 - Modified: 2017-12-31 11:00:13 - Feat.: - Title: Rok 2017 sa niesol v duchu polarizácie. Musí nastať zmena 03 - Modified: 2017-12-12 11:47:18 - Feat.: - Title: Priemerná mzda môže v roku 2018 prvýkrát pokoriť magickú hranicu 1000 eur, tvrdí analytik
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:48