REUTERS/Leonhard Foeger
StoryEditor

Šéfka rakúskej diplomacie pricestuje na návštevu Slovenska vlakom. S Lajčákom chce hovoriť o OSN

23.12.2017, 10:31
Autor:
TASRTASR
Kneisslová nechápe, prečo ešte žiadny rakúsky minister nešiel na prvú zahraničnú cestu na Slovensko.

Nová ministerka zahraničných vecí Rakúska si vybrala Slovensko ako cieľ svojej prvej zahraničnej pracovnej cesty vzhľadom na geografickú blízkosť hlavných miest oboch krajín a úzke väzby medzi susediacimi regiónmi. Uviedla to v piatkovom rozhovore pre tlačovú agentúru APA, v ktorom zároveň poprela, že by ako druhé v poradí plánovala navštíviť Maďarsko.

Karin Kneisslová (52), ktorú do vládnej funkcie nominovala pravicovo-populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ), v prípade Slovenska zdôraznila, že jej rezortný partner Miroslav Lajčák je v súčasnosti predsedom Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) a chcela by s ním preto prediskutovať aj otázky týkajúce sa tejto organizácie.

Pricestuje vlakom

"Bratislava ešte nikdy nebola prvou destináciou (rakúskeho) ministra zahraničných vecí, čomu úplne nerozumiem," povedala Kneisslová s tým, že spolu s Viedňou ide o dve "celosvetovo najbližšie ležiace hlavné mestá".

Nová ministerka, ktorá je obyvateľkou spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, bude v januári cestovať na Slovensko regionálnym vlakom, ktorý podľa vlastných slov dobre pozná. "Vlak z Bratislavy a do Bratislavy poznám veľmi dobre - skoro ráno je plný slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek. Existujú tu naozaj úzke väzby - čo sa týka pracovného trhu i ľudskej povahy."

O V4 nerozmýšľa

Na otázku, či ohlásená návšteva Slovenska súvisí s nedávnymi tendenciami FPÖ zbližovať sa s krajinami Vyšehradskej štvorky, ktoré odmietajú utečeneckú politiku EU, Kneisslová odpovedala: "Nie. Je to susedný štát a prvé cesty vedú zásadne do susedného štátu."

Podľa ministerky nie je pravdivé tvrdenie, že cieľom jej druhej zahraničnej pracovnej cesty má byť Budapešť. "Neviem, odkiaľ to máte... Potom plánujem cestu do jedného západného mesta, ktoré ale zatiaľ nemôžem menovať, pretože si tam ešte vyjasňujem termíny," povedala pre APA.

V januári aj do Maďarska

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v utorok oznámil, že Kneisslová zavíta do Maďarska takisto ešte v januári, čo niektoré médiá vysvetľovali tak, že pôjde o jej druhú zahraničnú cestu.

Kneisslová, expertka na Blízky východ a bývalá diplomatka, sa v piatkovom rozhovore dôrazne ohradila voči označovaniu za členku FPÖ a odmietla komentovať sporné vyjadrenia politikov tejto strany ohľadne migrantov.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:49