TASR/AP
StoryEditor

Pápež požehnal Mestu a svetu: Prekonaný model rozvoja produkuje ekologické aj spoločenské spustošenie

25.12.2017, 12:04
Autor:
ertert
Podobne ako v predošlých rokoch hovoril František aj o utečeneckej kríze.

Pápež František v pondelok napoludnie z balkóna baziliky svätého Petra vo Vatikáne v tradičnom požehnal Mestu a svetu (Urbi et orbi) spomenul utrpenie detí pri vojnových konfliktoch po celom svete. Vyzval k modlitbám za zmiernenie utečeneckej krízy.

Pred prejavom pápeža tradične zaznela časť pápežského pochodu a talianska hymna. František na úvod zaželal všetkým prítomným šťastné a požehnané Vianoce.

"Svetom svištia vetry vojny"

"Dnes, keď svetom svištia vetry vojny a prekonaný model rozvoja produkuje ekologické aj spoločenské spustošenie viďme Ježiša v deťoch Blízkeho východu, ktoré trpia zostrením konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi," uviedol František. Vyzval k modlitbám za mierové riešenie konfliktu medzi Palestínčanmi a Izraelom.

Pripomenul tiež utrpenie sýrskych detí. "Kiež milovaná Sýria dôjde rešpektu a dôstojnosti. Nezávisle na etnickej a náboženskej príslušnosti," uviedol. Mier poprial tiež tým najmenším v Iraku a Jemene, ktorých trápia kvôli vojne hlad a choroby. Pápež sa zmienil aj o deťoch v Južnom Sudáne aj Demokratickej republike Kongo.

Mier pápež praje všetkým obyvateľom Kórejského polostrova aj ľuďom vo Venezuele, ktorú trápia ekonomické problémy aj politické spory.

Pápež vyzval tiež k modlitbe za stabilizáciu situácie na Ukrajine. Podobne ako v predošlých rokoch hovoril o utečeneckej kríze. Na záver pápež predniesol text tradičného požehnania Urbi et orbi. Vystúpenie zakončil opäť pápežský pochod a talianska hymna.

Tradičné posolstvo
Vlani pápež vo svojom prejave zaželal pokoj a mier ľuďom v konfliktných oblastiach v Sýrii, v Izraeli a Palestíne, v Iraku, Jemene, Líbyi, Nigérii, Južnom Sudáne a ďalších krajinách. To isté prial aj ľuďom zasiahnutým teroristickými útokmi aj migrantom.

Posolstvo si na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne každoročne nenechajú ujsť desaťtisíce ľudí, ďalšie milióny veriacich po celom svete pápeža počúvajú v rádiu či sledujú v televízii.

Požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi) pápež prednáša zvyčajne na Boží hod vianočný a veľkonočný či po svojom uvedení do úradu. Terajší pápež František v roku 2013 zmenil prax svojich predchodcov, keď vynechal pozdravy veriacich v niekoľkých desiatkach jazykov.

V nedeľu pápež viedol tradičnú vianočné omšu. Odsúdil biedu migrantov, ktorí sú často vyháňaní z ich krajín vodcami, ktorí neváhajú prelievať krv nevinných ľudí. Pápež, ktorý je sám vnukom talianskych prisťahovalcov do Argentíny, zároveň vyzval k pohostinnosti, uviedla agentúra AFP.

01 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 02 - Modified: 2024-03-12 10:56:41 - Feat.: - Title: Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu 03 - Modified: 2024-03-10 12:30:41 - Feat.: - Title: Pápež nevyzýval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale aby začala rokovania, tvrdí Vatikán 04 - Modified: 2024-03-03 14:53:30 - Feat.: - Title: Vojna nie je cestou k lepšiemu svetu, vraví pápež František 05 - Modified: 2024-03-02 13:04:07 - Feat.: - Title: Pápež František prijal vo Vatikáne nemeckého kancelára Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:27