StoryEditor

Prezidentov vplyv ohrozuje Našu Ukrajinu

10.12.2006, 23:00

Oslabený a čoraz menej populárny ukrajinský prezident si posilnil vplyv v Našej Ukrajine. V národno-liberálnej strane, ktorá sa stala základom širšieho bloku s rovnakým názvom na podporu Viktora Juščenka, odteraz priamo šéfuje nový vedúci jeho sekretariátu Viktor Baloha. Presadil si ho prezident, pričom za predsedu rady Našej Ukrajiny ho potvrdili až na štvrtý pokus. Na tomto poste nahradil Romana Bezsmertného, ktorého zvolili za vedúceho výkonného výboru.
Sám Juščenko pritom naďalej zostáva čestným predsedom strany tvoriacej jadro tretej najväčšej frakcie v parlamente. Naša Ukrajina po fiasku v jarných parlamentných voľbách a krátkom účinkovaní vo vláde Viktora Janukovyča prešla do opozície voči vládnej koalícii. Trápi sa s problémom reálneho lídra, samostatného účinkovania i poklesom podpory. Napriek tomu však zostáva stále závislá od hlavy štátu. "Je potrebné nájsť nový spôsob a mechanizmus, ako sa zbaviť negatívnych javov v doterajšej činnosti strany. Možno to spraviť s novými ideami a tvármi," zdôvodnil výmenu na čele Našej Ukrajiny Juščenko.
Bývalý vedúci výkonného výboru Našej Ukrajiny Mykola Katerynčuk, ktorý nedávno vystúpil z jej radov, tvrdí, že v strane zúri boj o administratívny vplyv a značku, nie o program. "Nechcel som byť lídrom, chcel som demokraciu v strane. Demokratická platforma v nej prehrala, preto som z nej odišiel," uviedol. Medzitým začal iniciovať vznik hnutia pod názvom Európska platforma pre Ukrajinu.
Politológ Oleksandr Lytvynenko pre HN povedal, že ak Naša Ukrajina zostane závislá od prezidenta, bude to pre ňu znamenať skorý koniec. "Silné priviazanie k Juščenkovi sa stalo pre ňu osudné. Strana potrebuje jediného a silného lídra, oddelenie od prezidenta a samostatnú politiku. Juščenko môže zostať jej čestným predsedom. Nesmie sa k nej správať ako k svojej vreckovej strane, ale ako k samostatnej sile, ktorá ho podporuje," zdôraznil Lytvynenko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:08