TASR/AP
StoryEditor

Macron voči migrantom pritvrdil. Jeho plán dostať ich z ulíc však nemusí vyjsť

27.12.2017, 13:40
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident sľuboval spraviť poriadok s migrantmi, nemusí sa mu to ale podariť.

V lete vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron, že do konca roka chce dostať migrantov vo Francúzsku "preč z ulíc a lesov" do špeciálnych ubytovní. To sa už jeho vláde zrejme nepodarí, píše agentúra AP. Francúzske úrady ale s príchodom zimy postup voči migrantom pritvrdili a Macron sa za to dočkal kritiky aj z radov vlastnej politickej strany.

Z Macronových júlových slov o presune migrantov do ubytovní bola cítiť ľudskosť, avšak skryté posolstvo je drsné, napísala AP. Prezident nechce vo Francúzsku ekonomických migrantov. A tých, ktorí nespĺňajú kritériá pre udelenie azylu, mieni nechať vyhostiť, a bol by nerád, keby sa ďalší vôbec do Francúzska pokúšali dostať.

Pred zimou pritvrdili

V novembri minister vnútra Gérard Collomb podľa dokumentu citovaného denníkom Le Monde nariadil regionálnym úradom nekompromisný kurz proti migrácii. Mali "konať rýchlo" vo vyhosťovaní neúspešných žiadateľov o azyl a do týždňov prísť s výsledkami. Decembrové inštrukcie išli ešte ďalej.

Collomb vyzval zástupcov krajov k zostaveniu "mobilných jednotiek", ktoré by vykonávali kontroly v núdzových domovoch s cieľom zistiť status ubytovaných. Tieto zariadenia sú pritom považované za základ francúzskej tradície prijímania zraniteľných a dlho sa zdala nedotknuteľná, a to aj pre bezpečnostné zložky.

Kritika z vlastných radov

Dôraz kladený pri riešení imigrácie na bezpečnosť znechutil aj niektorých Macronovych stúpencov. "Všetci cudzinci vo Francúzsku nie sú teroristi. Všetci cudzinci vo Francúzsku nie sú bezohľadní príživníci sociálneho systému," povedala minulý týždeň poslankyňa Macronovej strany Republika v pohybe (REM) Sonia Krimiová, sama narodená v Tunise.

Naopak šéfka protiimigračného Národného frontu (FN) Marine Le-Penová, ktorú Macron porazil v májových prezidentských voľbách, vidí vládnu stratégiu ako "politické víťazstvo" pre svoju stranu.

Zmenia stratégiu

Premiér Édouard Philippe po vlne kritiky oznámil, že počnúc 11. januárom bude vláda prehodnocovať nastavený kurz za účasti starostov, zákonodarcov a skupín, ktoré migrantom zaisťujú stravu a ubytovanie. Zatiaľ sa ale úrady snažia ukázať, že prezidentovo nariadenie o vyprataní ulíc realizujú.

Minulý týždeň tak bol rozobraný tábor afganských migrantov v oblasti Pas-de-Calais na severe Francúzska a ďalšie na východe krajiny v meste Mâcon. Vo štvrtok potom bol zrovnaný so zemou tábor na brehoch Seiny v Paríži, odkiaľ bolo 131 utečencov presunutých do útulkov. Len z parížskych ulíc bolo za posledné dva roky evakuovaných do 30-tisíc ľudí.

Bodnutie nožom

"Vláda chce viac vyhosťovať a rýchlejšie. Neberie však do úvahy situáciu zraniteľných osôb," povedal francúzsky verejný ochranca ľudských práv Jacques Toubon.

Oveľa prísnejší je k francúzskemu prezidentovi jeden z popredných miestnych odborníkov na imigráciu Patrick Weil. Podľa neho Macron "cez deň tweetuje o ľudských právach a utečencoch a v noci vydáva opačné rozkazy". Vo vysielaní televízie BFM-TV Weil povedal, že Macronov prístup je "najtvrdším, aký sme tu mali od vojny". Prezidentova stratégia je vraj zabalená "v úsmeve, v cukríkoch, ale v praxi je to bodnutie nožom".

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:23