TASR/AP Photo/Alik Keplicz
StoryEditor

Nový poľský premiér plánuje zmeny vo vládnom kabinete. Detaily oznámi po Troch kráľoch

27.12.2017, 20:09
Autor:
TASRTASR
V Poľsku rastú tlaky na odvolanie viacerých ministrov.

Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki by mal oznámiť všetky plánované zmeny v zložení svojho kabinetu po 6. januári, píše agentúra AP s odvolaním sa na jeho stredajšie vyhlásenie.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), disponujúca parlamentnou väčšinou, naznačovala plány na reštrukturalizáciu vlády už niekoľko mesiacov. V tejto súvislosti sa objavil tlak na odvolanie ministra obrany Antoniho Macierewicza a ministra zahraničných vecí Witolda Waszczykowskeho.

Jedinou významnou zmenou uskutočnenou doposiaľ bolo Morawieckeho povýšenie z funkcie ministra financií na predsedu vlády. Vedúci predstavitelia strany PiS uviedli, že bol do funkcie vymenovaný najmä preto, aby pomohol vláde sústrediť sa na hospodárstvo a zlepšiť vzťahy s lídrami Európskej únie.

V reakcii na kontroverznú reformu súdnictva, ktorú v Poľsku presadila konzervatívna vládnuca strana, sa Európska komisia (EK) pred týždňom rozhodla aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy. Ten by mohol viesť k sankciám Európskej únie proti Poľsku.

Poľská vláda však trvá na tom, že reforma bola nevyhnutná, aby sa súdny systém stal efektívnejším. Podľa EK súdne reformy v tejto krajine dospeli do stavu, keď je súdnictvo pod politickou kontrolou vládnucej väčšiny. Morawiecki o tejto situácii plánuje 9. januára rokovať s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom.

Morawiecki na margo reorganizácie svojho vládneho kabinetu vyhlásil, že "o všetkých možných zmenách sa dozvieme" po sviatku Zjavenia Pána alebo Troch kráľoch, teda dni, keď si kresťania pripomínajú, ako traja mudrci navštívili novonarodeného Ježiša.

Špekuluje sa, že medzi členmi vládneho kabinetu, ktorým hrozí odvolanie z funkcie, budú aj ministri zdravotníctva a životného prostredia.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:42