StoryEditor

Silný vietor komplikuje dopravu v západnej Európe. Amsterdamské letisko muselo zrušiť takmer dve stovky letov

03.01.2018, 11:12
Autor:
ČTKČTK
Silný vietor trápi aj Britániu, Francúzsko, Nemecko, Belgicko a Švajčiarsko.

Západnú Európu dnes zasiahla búrka sprevádzaná víchricou. V severnej polovici Francúzska sa ocitlo bez prúdu 200-tisíc domácností, niekoľko tisíc domácností je bez elektriny tiež v Británii.

Jeden muž vo Walese bol zranený potom, čo na jeho auto spadol strom. Predovšetkým z Británie, Belgicka a Nemecka sú hlásené komplikácie v doprave. Prevádzka bola kvôli búrke narušená tiež na rušnom amsterdamskom letisku Schiphol. Zrušených bolo 176 letov, vrátane niekoľkých spojov z Prahy a do českej metropoly.

Eleanor odstavila letiská

Podľa agentúry AFP sa nelieta ani z dvoch letísk vo Francúzsku, a to z letiska v Štrasburgu a z letiska Bazilej-Mulhouse-Freiburg pri švajčiarskych a nemeckých hraniciach.

Búrka Eleanor, ktorá sa podľa švajčiarskej meteorologickej služby MeteoSuisse nazýva v nemecky hovoriacich krajinách Burglind, postihla severné Francúzsko a parížsky región.

Silný vietor v Paríži

V Cambrai na severe krajiny dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť až 147 kilometrov za hodinu. V Paríži bol podľa francúzskej meteorologickej služby zaznamenaný najsilnejší vietor za posledných sedem rokov - 107 kilometrov za hodinu. Varovanie pred búrkou platí pre 38 departamentov až do dnešného večera. Sociálne siete zaplavili zábery zničených áut, zrútených lešení a vyvrátených stromov.

Varovanie aj v Británii

Francúzsko pritom až v utorok ráno opustila búrka Carmen, ktorá zasiahla Bretónsko, atlantické pobrežie krajiny a Korziku. Bez prúdu sa ocitlo 65-tisíc domácností, jeden človek počas vyčíňania živlu prišiel o život.

Búrka Carmen zasiahla Francúzsko:

Varovanie meteorológov pred silným vetrom platí dnes naďalej obdobne pre celé Anglicko a Wales, väčšinu Severného Írska a časť Škótska.

Vykoľajený vlak v Nemecku

Búrka, ktorú sprevádza vietor až o rýchlosti 120 kilometrov za hodinu, komplikovala ráno dopravnú situáciu v severozápadnom a strednom Nemecku. Problémy na mnohých miestach spôsobili predovšetkým popadané stromy.

Jeden z nich spadol na koľaje severne od Dortmundu, prechádzajúci vlak doňho narazil a čiastočne sa vykoľajil. Pri nehode sa ale nikto z cestujúcich nezranil. Vyvrátený strom zablokoval tiež dôležitú regionálnu železničnú trasu medzi Düsseldorfom a mestom Aachen.

Rekordná rýchlosť vetra

Pri Limburgu v západnej časti spolkovej krajiny Hesensko strhol padajúci strom trakčné vedenie a spôsobil meškanie vlakov na trase do Frankfurtu nad Mohanom. Hesenská polícia vyzvala vodičov, aby sa mali dnes na pozore pri prejazde lesnými úsekmi.

Nemeckí meteorológovia dnes varovali obyvateľov pred padajúcimi stromami, ale aj voľne poletujúcimi predmetmi.

Na hore Pilatus pri švajčiarskom Lucerne namerali meteorológovia rekordnú rýchlosť vetra 195 kilometrov za hodinu. To je podľa nich najsilnejší vietor zaznamenaný od začiatku meraní v roku 1981.

Silný vietor očakávame aj na Slovensku. Výstrahy platia najmä pre hory a pre niektoré okresy na severe a západe Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-03 08:13:45 - Feat.: - Title: Juh Číny sužujú búrky s vetrom so silou tajfúnu, zahynulo najmenej sedem ľudí 02 - Modified: 2024-03-29 11:49:42 - Feat.: - Title: Meteorológovia varujú pred vetrom na západnom Slovensku a na horách 03 - Modified: 2024-02-07 08:36:09 - Feat.: - Title: Na západe aj na horách treba počítať so silnejším vetrom 04 - Modified: 2024-01-25 15:47:04 - Feat.: - Title: Polícia v Bratislave zaznamenala viacero udalostí spôsobených silným vetrom 05 - Modified: 2023-10-20 20:17:22 - Feat.: - Title: V Tirolsku bol silný vietor s rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu, padajúci strom zabil dôchodcu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:12