Viceprezident Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Európska komisia zažalovala stredoeurópske krajiny kvôli odmietnutiu migrantov

04.01.2018, 08:34
Autor:
ČTKČTK
Slovenska sa žaloba netýka.

Európska komisia podala na Súdny dvor Európskej únie žaloby proti Česku, Maďarsku a Poľsku kvôli ich odmietaniu programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl. V tlačovej správe o tom dnes informoval hovorca súdu.

Už na začiatku decembra tento krok avizoval prvý podpredseda EK Frans Timmermans. Naznačil pritom vtedy, že vec stále môže vyriešiť zmena prístupu trojice stredoeurópskych krajín. Hovorca unijného súdu dnes ČTK telefonicky povedal, že prvé vypočutie sa nebude konať skôr ako v novembri či decembri.

Procedúra začala

"Európska komisia podala žalobu na Súdnom dvore EÚ proti Českej republike (C-719/17), Poľsku (C-715/17) a Maďarsku (C-718/17) kvôli porušeniu predpisov práva EÚ o relokáciu žiadateľov o azyl," uviedol v tlačovej správe hovorca súdu Balázs Lehóczki.

V rozhovore s ČTK Lehóczki uviedol, že dnešným dňom začína procedúra, ktorú začala Európska komisia; žalované štáty vrátane Česka majú teraz právo na krok EK reagovať. Prvé vypočutie podľa hovorcu možno očakávať v závere tohto roka. "V novembri či v decembri, nie skôr," povedal Lehóczki ČTK. Účastníkom tohto vypočutia môžu byť okrem Česka, Maďarska, Poľska a Európskej komisie i ďalšie členské krajiny EÚ, ktoré o to budú mať záujem.

Proces môže trvať rok a pol

Zhruba dva až tri mesiace po tomto vypočutí by sa mal k žalobám vyjadriť generálny advokát Súdneho dvora. "Celý proces môže trvať až 18 mesiacov," upozornil hovorca súdu, podľa ktorého však sudcovia môžu dĺžku konania skrátiť. "To ale nie je automatické," dodal Lehóczki.

Na začiatku minulého decembra prvý podpredseda EK Timmermans uviedol, že Česko, Maďarsko a Poľsko ďalej neplnia svoje povinnosti vyplývajúce z programu jednorazového prerozdeľovania žiadateľov o azyl v rámci Európskej únie napriek tomu, že súdny dvor EÚ začiatkom septembra potvrdil jeho platnosť.

Program napriek odporu prešiel

Odpovede trojice krajín na posledné stanovisko komisie boli neuspokojivé a tieto štáty nijako nenaznačili, že sa na veci chcú začať podieľať. Timmermans preto avizoval podanie žaloby na súd Únie.

Program, na ktorom sa štáty EÚ napriek odporu Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska zhodli v roku 2015, skončil po dvoch rokoch vlani v septembri. Slovensko a Maďarsko neuspeli na Európskom súde so žalobou na spôsob, akým bolo o programe rozhodnuté. Súd naopak povedal, že jednorazový mechanizmus bol adekvátnou reakciou na migračnú krízu.

Odmietli sa zúčastniť

Mechanizmus kvót mal pomôcť Grécku a Taliansku, kam sa uchýlilo množstvo utečencov mieriacich do Európy zo Sýrie, ale aj z ďalších štátov, napríklad z Afriky. Obe juhoeurópske krajiny príliv migrantov nezvládali. Plán predpokladal presun celkovo až 160-tisíc ľudí s nárokom na medzinárodnú ochranu, avšak štáty si z Grécka a Talianska rozobrali len o niečo viac ako 32-tisíc osôb, oznámila v decembri komisia.

Česko prijalo len 12 ľudí a vláda premiéra Bohuslava Sobotku jednoznačne oznámila, že sa na programe podieľať nemieni. Podobný postoj zastáva aj prezident Miloš Zeman aj nový premiér Andrej Babiš.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:17