Reuters
StoryEditor

Erdogan: Spojené štáty vedú proti Turecku niekoľko sprisahaní, vzájomné zmluvy rušíme

05.01.2018, 10:24
Autor:
ČTKČTK
Reagoval tak na stredajšie rozhodnutie newyorského súdu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok povedal, že Spojené štáty teraz vedú proti Turecku sériu sprisahaní a že dvojstranné právne dohody medzi Washingtonom a Ankarou strácajú platnosť.

Reagoval tak na stredajšie rozhodnutie newyorského súdu, ktorý uznal jedného zo šéfov tureckej štátnej banky vinným z podielu na komplote s cieľom pomôcť Iránu vyhnúť sa prostredníctvom nelegálnych finančných transakcií v hodnote miliardy dolárov americkým sankciám.

Ankara už vo štvrtok rozhodnutie súdu označila za nespravodlivé a nešťastné a za bezprecedentný zásah do vnútorných záležitostí Turecka. Rozsudok nad bankárom padne až v apríli.

"Spojené štáty teraz vedú sériu veľkých komplotov - a to nielen justičných, ale aj ekonomických," povedal Erdogan na tlačovej konferencii v Istanbule. "Ak je toto americké chápanie spravodlivosti, potom je svet stratený," dodal podľa agentúry AFP turecký prezident, ktorý sa už skôr o kauze vyjadroval ako o politickom útoku na svoju vládu.

Erdogan dodal, že dvojstranné dohody medzi USA a Tureckom strácajú platnosť. Aké dohody má na mysli, ale podľa agentúry Reuters nespresnil.

Mehmet Hakan Atilla, 47-ročný niekdajší bankár tureckej štátnej banky, bol v stredu uznaný vinným okrem iného z bankového podvodu a sprisahania s cieľom porušiť zákon o amerických sankciách. Proti Atillovi svedčil kľúčový muž celého procesu, turecko-iránsky obchodník Reza Zarrab. Vypovedal okrem iného, ​​že Erdogan vedel, že Turecko napriek americkým sankciám obchoduje s Iránom a z vtedajšej pozície premiéra to schválil.

Zarrab bol v USA zatknutý predvlani a v kauze figuroval ako jeden z obvinených. K nezákonným finančným transakciám v prospech Teheránu sa priznal a vlani v októbri pristúpil na dohodu o spolupráci s americkou justíciou, pretože mu hrozil dlhoročný trest.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:38