Reuters
StoryEditor

Venezuela nariadila zníženie cien. V krajine vypuklo rabovanie a chaos

07.01.2018, 07:50
Autor:
ČTKČTK
K mnohým supermarketom boli vyslaní policajti a vojaci, aby urobili na mieste poriadok a dohliadli na náležité zníženie cien.

Davy obyvateľov venezuelskej metropoly Caracas a ďalších miest sa v sobotu zišli pred supermarketmi po tom, čo vláda nariadila obchodom znížiť ceny niektorých druhov potravín na úroveň, kde boli pred mesiacom.

Na niektorých miestach ale supermarkety neotvorili alebo do nich bezpečnostné zložky púšťali len obmedzené množstvo ľudí. V meste Caiçara chaotické scény prerástli do násilia. Najmenej 20 obchodov bolo vyrabovaných a 48 ľudí bolo zatknutých. Podľa nepotvrdených správ pri stretoch v tomto meste, ktoré leží asi 460 kilometrov južne od metropoly, zahynuli dvaja ľudia, informovala agentúra DPA.

Venezuela už viac ako tri roky zápasí s hlbokou ekonomickou krízou, spôsobenou socialistickou hospodárskou politikou vlády autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura a prepadom svetových cien ropy. Infláciu vo Venezuele odhadol Medzinárodný menový fond (MMF) pre minulý rok na 2300 percent.

V reakcii na rýchlu devalváciu meny a infláciu venezuelské úrady nariadili 214 obchodom, ktoré vlastní 26 rôznych reťazcov, znížiť ceny niektorých tovarov každodennej potreby.

Správy o zlacnení mali za dôsledok vytvorenie dlhých radov pred obchodmi. K mnohým supermarketom boli vyslaní policajti a vojaci, aby urobili na mieste poriadok a dohliadli na náležité zníženie cien.

Niekoľko Venezuelčanov čakajúcich v sobotu pred supermarketom vo východnej časti Caracasu agentúre Reuters povedalo, že považujú Madurovu politiku za katastrofu.

Napriek tomu ale chcú využiť zľavy, pretože inak nedokážu zabezpečiť stravu pre rodinu. Podľa agentúry Reuters milióny Venezuelčanov nemajú možnosť najesť sa trikrát denne a v krajine stúpa počet prípadov podvýživy.

"Toto je tá najhoršia vláda. Chceme, aby Maduro odišiel," vyhlásil podľa agentúry Reuters tesár Francisco Guaita, ktorý pred supermarket vo východnom Caracase prišiel v nádeji, že zoženie jedlo pre svoje tri deti. Supermarket ale niekoľko hodín po začiatku otváracej doby stále nebol otvorený.

Do iného caracaského obchodu ozbrojení príslušníci Národnej gardy v sobotu postupne vpúšťali malé skupinky ľudí, tí ale zakrátko vychádzali von sklamaní, že v regáloch so zľavami našli len slané sušienky a prací prostriedok.

"Týmto deti nenakŕmim," posťažoval sa 29-ročný taxikár a ukázal pritom na malú igelitovú tašku v ruke. "Bol som tu od štyroch hodín ráno. To je výsmech! Čo mám robiť? Budeme musieť túto krajinu opustiť," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:51