StoryEditor

Amerika zamrzla. V niektorých častiach namerali aj mínus štyridsať stupňov

07.01.2018, 13:00
Populárne lyžiarske stredisko muselo napriek ideálnym podmienkach uzavrieť svah. Teplota je príliš nízka.

Po prívaloch snehu, ktoré si vyžiadali asi dve desiatky ľudských životov, ochromilo severovýchod a stredozápad Spojených štátov v sobotu extrémne mrazivé počasie. Podľa agentúry AP postihlo okolo 100 miliónov ľudí.

V štáte New Hampshire na hore Mount Washington, ktorá je so svojimi 1990 metrami najvyššie položeným bodom severovýchodu USA, klesla teplota vzduchu na mínus 38 stupňov Celzia. Vzhľadom k víchrici, dosahujúcej 159 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu, bola pocitová teplota na mieste mínus 69 stupňov Celzia, uviedol podľa agentúry Reuters meteorologický ústav.

Mrazy komplikujú obyvateľom severovýchodného pobrežia USA upratovanie snehu a ľadu, ktorý po sebe zanechala tento týždeň snehová búrka. Varovanie pred extrémne nízkymi teplotami platí v rozsiahlom páse od Nového Anglicka cez Pensylvániu po Ohio.

Killington, známe lyžiarske stredisko v štáte Vermont, bolo v sobotu uzavreté, hoci snehové podmienky sú skvelé. Pocitová teplota na svahoch totiž klesla na mínus 46 stupňov Celzia.

"Jednoducho je príliš veľká zima na to, aby sme na svahy poslali ľudí," napísalo stredisko na svojich webových stránkach.

New York očakáva rekordy

Meteorológovia oznámili, že v pondelok by mal začať odmäk. Predtým sa ale situácia na severovýchode Spojených štátov zrejme ešte zhorší a vo viac ako 30 mestách by mohli zaznamenať v noci na dnes rekordne nízke teploty. New York a Boston sú medzi mestami, kde môžu padnúť rekordy, uviedla agentúra Reuters.

V sobotu k najchladnejším americkým obciam patrili Cotton a Embarrass v Minnesote, kde namerali mínus 39 stupňov Celzia.

Newyorské Kennedyho letisko sa stále nespamätalo zo snehovej búrky, ktorá ho vo štvrtok a v piatok uzavrela. V sobotu lety naďalej naberali meškania, situáciu navyše skomplikovala kolízia, pri ktorej krídlo lietadla spoločnosti China Southern odrazilo chvost lietadla firmy Kuwait Airlines. Na letisku bolo navyše v sobotu nameraných mínus 13 stupňov Celzia, čo je rekordne nízka teplota pre 6. január.

V mestách Providence a Newport v štáte Rhode Island nemocnice prijali najmenej 40 ľudí so zraneniami a ďalšími problémami spôsobenými nepriaznivým počasím, vrátane infarktov, omrzlín, ale aj poranenie, ktoré si ľudia spôsobili pri odhadzovaní snehu.

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:12:56 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-03-07 15:01:30 - Feat.: - Title: Klimatológovia: Zima bola nadpriemerne teplá, všetky tri mesiace padli rekordy 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Po katastrofe stoja pred ďalšou. Ovocinári zabojujú o prežitie, skorá jar a mrazy ohrozujú budúcu úrodu 05 - Modified: 2024-03-05 13:00:00 - Feat.: - Title: Užívaš si príjemné jarné dni? Už čoskoro sa stanú minulosťou. Teplé veci neodkladaj, blížia sa k nám búrky aj mrazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:08