StoryEditor

VIDEO: Trump má nový problém. Vyzerá, že zabudol časti americkej hymny

09.01.2018, 14:37
Autor:
ČTKČTK
Kritici prezidentovi vyčítajú, že nedokázal odspievať celú hymnu.

Americký prezident Donald Trump čelí od niektorých ľudí na sociálnych sieťach kritike za to, že zabudol slová hymny. Či to tak skutočne bolo, je podľa médií ťažké hodnotiť. Z videa je však zrejmé, že Trump niektoré časti hymny spieva s nadšením a pri ďalších mlčí.

Prezident v pondelok v Atlante ako divák sledoval stretnutie amerického futbalu, priamo na ihrisku sa pritom zúčastnil otváracej ceremónie, pri ktorej sa hrala americká hymna.

Z videa je vidieť, že celú hymnu nespieval a že v niektorých častiach hymny spievať prestal, a potom opäť začal, v iných pasážach len nezrozumiteľne otvára ústa. V ďalších naopak naživo artikuluje. Jasne podľa BBC vyslovuje napríklad "jasné hviezdy" či "krajina slobodných a domov statočných".

Kým Trumpovi zástancovia sú potešení, že prezident počas hymny držal pravú ruku na srdci, ako sa očakáva, kritici naopak tvrdia, že v texte pokrivkával.

Na Twitteri sa tiež objavil názor, že Trump len opakuje slovo applesauce (jablkové pyré). Množstvo ľudí ale prezidenta obhajuje a poukazuje na to, že na hracej ploche sa zvuk rôznym spôsobom odráža a triešti, takže nie je ľahké hymnu vlastným spevom sprevádzať.

Pre Trumpa to nie je prvýkrát, keď sa jeho správanie počas hymny dostalo do centra pozornosti. Vlani v apríli ho totiž manželka Melania šťuchnutím upozornila, že zabudol položiť pravú ruku na srdce, čo obratom napravil.

Aj Trumpov demokratický predchodca Barack Obama nedal ešte v čase predvolebnej kampane ruku na srdce počas hymny. Obama neskôr svoje pochybenie vysvetlil tým, že ho dedo učil klásť si ruku na srdce len počas prísahy.

Pravidlom v Spojených štátoch je, že keď hrá hymna, Američania by mali vstať, položiť pravú ruku na srdce a pohľad uprieť na americkú vlajku, ak v ich okolí nejaká je. Prípadný sprievod spevom textu je potom na dobrovoľnom uvážení každého.

Mnohí hráči amerického futbalu úvodnú hymnu pred zápasom v posledných mesiacoch využívali na protest proti násiliu voči menšinám v USA. Svoju nevôľu vyjadrili pokľaknutím počas hrania hymny, čo Trump kritizoval ako neúctu k USA. Opakovane tiež vyzýval, aby hráči, ktorí pokľaknú, nehrali.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:56