REUTERS/Mike Blake
StoryEditor

Súd zablokoval Trumpov plán zrušiť program na ochranu migrantov

10.01.2018, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Program DACA je podľa amerického prezidenta nelegálny.

Federálny sudca v San Franciscu dočasne zablokoval plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na zrušenie programu DACA. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Vízový program DACA chráni pred deportáciou zo Spojených štátov státisíce imigrantov, ktorí prišli do USA ako deti. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že aj napriek verdiktu súdu trvá na tom, že DACA je od samého počiatku nelegálny, za zrušenie programu chce preto ďalej bojovať.

Administratíva prezidenta Trumpa oznámila rozhodnutie zrušiť po prechodnej polročnej lehote program DACA na začiatku vlaňajšieho septembra. Opatrenie, ktoré zaviedol v roku 2012 Trumpov predchodca Barack Obama, chráni pred deportáciou takmer 800-tisíc ľudí. Podľa súčasného šéfa Bieleho domu je ale protiústavný, tento názor zastáva aj minister spravodlivosti Jeff Sessions.

Rozhodol v prospech migrantov

Federálny sudca William Alsup v utorok v San Franciscu rozhodol, že program musí po dobu, čo o jeho osude budú rozhodovať súdy, zostať v platnosti. Účastníkom programu prezývaným rojkovia by inak podľa neho hrozila "vážna, nenapraviteľná ujma". Sudca rozhodoval na základe niekoľkých žalôb, jednu z nich podal štát Kalifornia.

"DACA tým ľuďom poskytla prijateľný výber možností vrátane vstupu na riadny trh práce," uviedol Alsup s tým, že možnosť ich legálneho zamestnania je prínosom nielen pre nich samotných a ich rodiny, ale aj zamestnávateľov a vďaka daňovým odvodom tiež pre celé americké hospodárstvo. "Teraz bez existujúceho riešenia skĺznu späť do obdobia pred DACA a s tým súvisiacich problémov," dodal. Tiež konštatoval, že sa všetci určite zhodnú, že prisťahovalci v programe DACA predstavujú minimálnu, ak vôbec nejakú, bezpečnostnú hrozbu.

Nepredstavujú hrozbu

Právnik Mark Rosenbaum, ktorý zastupuje niekoľko účastníkov programu DACA, rozhodnutie súdu privítal. "Títo mladí ľudia hrali podľa pravidiel. Jasne ukázali, že nie sú hrozbou," povedal. "Slúžia v armáde, študujú, vytvárajú nové pracovné miesta. Teraz súd povedal vláde, aby aj ona hrala podľa pravidiel," dodal.

Ministerstvo spravodlivosti ale dalo na vedomie, že program považuje naďalej za nelegálny. "Verdikt na postoji ministerstva spravodlivosti nič nezmenil," uviedol hovorca úradu Devin O'Malley. Upozornil, že ministerstvo bude naďalej s vervou svoj názor obhajovať.

Trump chce migráciu riešiť

Kvôli Trumpovmu rozhodnutiu zrušiť program DACA sa na súdy obrátilo hneď niekoľko štátov únie, ale aj rad organizácií a jednotlivcov. Sudca Alsup zároveň vo svojom rozhodnutí uviedol, že federálna vláda nemusí prijímať nové žiadosti od ľudí, ktorí doteraz ochranu na základe programu DACA nikdy nepožívali.

V utorok sa prezident Trump stretol so skupinou kongresmanov z oboch parlamentných strán, aby s nimi rokoval o prisťahovaleckej reforme. Navrhol, aby bol migračný problém vyriešený v dvoch krokoch - v prvom by išlo o ochranu hraníc a riešenie osudu mladých prisťahovalcov chránených doteraz programom DACA, v druhom, neskoršom, by mali prísť na rad všeobecnejšie záležitosti. Súčasťou budúcej dohody o osude takzvaných rojkov musí byť zhoda v otázke múru na hraniciach s Mexikom, uviedol tiež Trump.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:02