REUTERS/David W Cerny
StoryEditor

Nemecké médiá: Zemanova prehra v prezidentských voľbách by bola dobrým dňom pre Česko aj Európu

12.01.2018, 09:37
Autor:
ČTKČTK
Podľa Schwäbische Zeitung je Zeman vnímaný ako český Trump.

Porážka Miloša Zemana v prezidentských voľbách by bola dobrým dňom pre Česko i Európu, je presvedčený nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Súčasný prezident krajinu rozdeľuje svojim populizmom a provokáciami, konštatuje zase server magazínu Spiegel. Českým prezidentským voľbám, ktorých prvé kolo sa uskutoční dnes a v sobotu, sa nezvyčajne široko venujú aj ďalšie nemecké médiá.

Süddeutsche Zeitung v súvislosti s voľbami píše aj o spojenectve Zemana a premiéra Andreja Babiša, ktorého Zeman napriek podozreniu z podvodu presadzuje za premiéra, aby si sám zaistil moc. Bavorský denník takýto postup považuje za prelomenie tabu v rámci Európskej únie.

Flexibilný vzťah k demokracii

Ako Zeman, tak Babiš majú podľa denníka "flexibilný vzťah" k právnemu štátu, čo je ale polovici Čechov srdečne jedno. Pre druhú polovicu Čechov je k dispozícii presvedčivý prezidentský protikandidát Jiří Drahoš, ktorý odmieta populizmus a vystupuje jasne proeurópsky. "Nielen Čechom možno priať, aby Miloš Zeman musel čoskoro odovzdať kľúče od pražského sídla prezidenta. Bol by to dobrý deň - pre Česko a pre Európu," píše Süddeutsche Zeitung.

Server magazínu Spiegel svoj článok nazval "Najhoršia voľba" a pripomína v ňom okrem iného rad Zemanových kontroverzných výrokov, či už smerovali na adresu novinárov, abstinentov alebo moslimov.

Nevhodné vtipy

"Keď chce český prezident Miloš Zeman vtipkovať, je to často mimo - potom pôsobí, akoby sa už neovládal. Ale mnoho z toho, čo sedemdesiattriročný politik hovorí, je vedomá hra sa nenávisťou alebo zámerná provokácia," mieni Spiegel.

Magazín Zemana charakterizuje ako favorita v prvom kole prezidentského hlasovania, v druhom kole by to ale mohol mať ťažké, pretože jeho osobnosť a vystupovanie Čechov v posledných rokoch rozdelili - "zhruba polovica voličov ho v žiadnom prípade nechce znovu vidieť v úrade".

Za Zemanovho najväčšieho súpera aj Spiegel označuje Drahoša, ktorého vníma ako do značnej miery protiklad súčasného prezidenta.

Český Trump

Českým prezidentským voľbám sa venuje aj rozhlasová a televízna stanica MDR, podľa ktorej Zeman rád provokuje a je mu vyčítané, že rozdeľuje spoločnosť svojimi proruskými a pročínskymi názormi.

MDR spomína aj zdravotný stav politika, ktorý podľa nej niekedy pôsobí neprítomne. O politicky neistých časoch v Česku zase píše denník Schwäbische Zeitung, podľa ktorého je Zeman niektorými vnímaný ako český Trump.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:37