Reuters
StoryEditor

Falošný profesor v Poľsku obťažoval študentky 40 rokov. Stačil mu biely plášť

12.01.2018, 10:23
Autor:
ČTKČTK
Hoci podvodník v školstve nikdy nepôsobil, na univerzitách nebudil najmenšie podozrenie.

V Poľsku vyvolal rozruch prípad z Poznane, kde falošný profesor - v skutočnosti 73-ročný penzista - na miestnych univerzitách obťažoval stovky študentiek pod zámienkou "vedeckých experimentov". Podľa sudkyne došlo aj na znásilnenie.

V čase, keď falošný vedec stál pred súdom, bola už väčšina prípadov premlčaná, a tak si má odpykať šesť rokov a šesť mesiacov za mrežami. Proces sa odohral za zatvorenými dverami, novinári boli prizvaní až na vynesenie rozsudku.

"Keď o prípade informovali médiá, polícii sa prihlásilo takmer 430 žien, ktoré boli v styku s falošným profesorom. Ukázalo sa, že Janusz K. obťažoval ženy pod zámienkou výskumu už 40 rokov!" Napísal denník Gazeta Wyborcza.

Na falošného profesora sa prišlo až v roku 2015, kedy sa na políciu obrátila jedna zo zneužitých žien. Opísala, že muž vydávajúci sa za profesora antropológie ju najprv požiadal, aby v jednej z prázdnych učební vyplnila dotazník, a potom ju pod zámienkou "výskumu" prinútil k istým sexuálnym aktivitám. Podozrivého sa podarilo zatknúť o tri týždne neskôr, kedy sa na univerzitu znovu vypravil.

Hoci podvodník v školstve nikdy nepôsobil, na univerzitách nebudil najmenšie podozrenie. Stačilo, aby si navliekol biely plášť, predstavil sa ako profesor a požiadal vyhliadnutú študentku, aby sa do výskumu zapojila. Máloktorá si ho trúfla odmietnuť. Od dotazníkov prechádzal k tomu, že lepil na telo papieriky, údajne kvôli meraniu teploty. Často dotyčnú prinútil k rôznym sexuálnym aktivitám. Podľa sudkyne si počínal čoraz odvážnejšie, došlo aj na znásilnenie.

V súdnej sieni obvinený pôsobil dojmom, že sa sotva drží na nohách. Tvár si zakryl chirurgickou maskou a tmavými okuliarmi. Pri vynášaní verdiktu vzlykal, pred novinármi opakoval, že je nevinný a ako rozprávky zľahčoval svedectvo žien, ktoré proti nemu vypovedali. Zatiaľ podľa denníka nie je jasné, či sa odsúdený proti verdiktu odvolá.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:33