Streľba v Las VegasReuters
StoryEditor

Strelec z Las Vegas spravil všetko pre to, aby sa jeho čin nedal vyšetriť

13.01.2018, 09:42
Autor:
ČTKČTK
FBI zverejnila doteraz tajné dokumenty z vyšetrovania jesenného útoku v Las Vegas.

Stephen Paddock, ktorý vlani v októbri zabil paľbou z hotelovej izby v Las Vegas 58 ľudí a vyše 500 osôb zranil, svoj čin nielen dlho plánoval, ale postaral sa aj o to, aby čo najviac skomplikoval jeho vyšetrovanie. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, ktoré Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v piatok odtajnil.

Paddock používal anonymné komunikačné prostriedky a "podnikol početné metodické kroky, aby zamedzil odhalenie svojich plánov a zmaril následné vyšetrovanie", napísal FBI v správe.

Motív je naďalej neznámy

​Nové poznatky o motíve útoku v nej ale nie sú. Správa zahŕňa odôvodnenie žiadosti o povolenie domovej prehliadky, ktoré potom vydali sudcovia krátko po útoku. V hotelovej izbe, odkiaľ sa strieľalo, boli tri telefóny, pričom jeden používal operačný systém Googlu a vyšetrovatelia ho nedokázali odblokovať.

Obsiahly dokument tiež obsahuje detaily o Paddockovej priateľke Marilou Danleyovej, ktorá bola niekoľkokrát vypočutá, ale nebola z ničoho obvinená. V čase útoku bola na Filipínach.

Útok dlho plánoval

Povedala, že jej odtlačky môžu byť na zásobníkoch, pretože ich niekedy pomáhala Paddockovi nabíjať. Neexistujú ale dôkazy, že vedela o Paddockovom pláne.

Paddock si zbrane a materiál, ktorý potreboval, obstarával hlavne cez internet, a to už 12 mesiacov pred útokom. Kupoval si nielen zbrane, ale aj rezáky skla, ktorými si potom vytvoril otvor v okne hotelovej izby, alebo kufríky. Medzi predmetmi nájdenými v hotelovej izbe bolo množstvo zbraní a munície, ale aj ochranná vesta, zameriavače a podomácky vyrobená plynová maska.

Mal zdravotné problémy

Ďalej v dokumentácii stojí, že Paddock bol zrejme v lekárskej starostlivosti kvôli "neidentifikovaným ťažkostiam". Danleyová pri výsluchu priznala, že sa zdravotný stav jej partnera v posledných mesiacoch zhoršoval.

Zistilo sa, že Danleyová odstránila svoj účet na Facebooku len niekoľko hodín po začiatku streľby.

Zvláštne e-maily

V júli Paddock zo svojho e-mailu na inú adresu, ktorú ale možno tiež kontroloval on, poslal text, v ktorom "odporúčal pre vzrušenie skúsiť automatickú paľbu so zásobníkom na 100 striel". V októbri potom použil poloautomatickú zbraň upravenú zvláštnym zariadením tak, aby fungovala ako automatická.

Denník The Los Angeles Times k tomu napísal, že nie je jasné, prečo Paddock posielal e-maily medzi dvoma adresami, ktoré mal sám pod kontrolou. Je možné, že tá druhá patrila v skutočnosti niekomu inému, a túto osobu vyšetrovatelia zatiaľ hľadajú.

01 - Modified: 2024-03-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Striptérka sa vyhráža, že zverejní nahé fotky princa Harryho. Meghan z neho vysala život, tvrdí 02 - Modified: 2024-01-30 14:00:00 - Feat.: - Title: Stihne Taylor Swift Super Bowl, aby podporila Travisa Kelceho? Pár hodín pred výkopom bude 9-tisíc kilometrov od štadióna 03 - Modified: 2024-01-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Od lietajúcich taxíkov, cez roboty až po termosku, čo ti nabije mobil. Toto priniesol jeden z najväčších elektronických veľtrhov 04 - Modified: 2023-12-07 06:42:03 - Feat.: - Title: Streľba na univerzite v Las Vegas si vyžiadala tri obete 05 - Modified: 2023-08-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Muž predal celý svoj majetok a odišiel do Las Vegas. Všetko vsadil v rulete na červenú a vyhral 270-tisíc dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:19