StoryEditor

Ohlasy svetových médií na české voľby: Urobte Zemana znovu veľkým

13.01.2018, 17:34
Autor:
ČTKČTK
Zahraničné médiá píšu o výsledkoch prvého kola českých prezidentských volieb.

Miloš Zeman zrejme zaznamenal oproti očakávaniam slabšie výsledky na českom vidieku, kde obvykle jeho priamočiare názory na prisťahovalcov a politickú korektnosť vyvolávajú súhlasné reakcie. Uviedla to dnes na svojom webe stanica BBC k výsledku prvého kola českých prezidentských volieb.

Jiří Drahoš podľa BBC vie, že teraz má dobrú šancu Zemana zosadiť. Mnohí z voličov, ktorí v prvom kole hlasovali za niektorého z ostatných siedmich protikandidátov Zemana, pravdepodobne svoju priazeň na Drahoša prenesú.

Zeman môže mať skrytú podporu

Obsiahlo sa BBC dnešnom českým voľbám venovala vo svojom ruskom vysielaní. "Ešte nedávno sa zdalo, že politická budúcnosť českého prezidenta Miloša Zemana je zaručená a druhý mandát ľahko získa. Ukázalo sa však, že Zeman môže prehrať v druhom kole s liberálom a eurooptimistom Jiřím Drahošom," uviedla BBC. Šance sú zhruba vyrovnané, dodala.

Britská stanica súdi, že v druhom kole môžu prísť k urnám aj "doteraz skrytí Zemanovi priaznivci". S odvolaním sa na názor politológa Univerzity Karlovej v Prahe Emila Sulejmanova ale zároveň poznamenáva, že v druhom kole sa naopak môžu zmobilizovať odporcovia doterajšieho prezidenta, ktorého pročínske a proruské názory sú pre nich absolútne neprijateľné.

Spravte Zemana znovu veľkým

Denník The Financial Times označil svoj článok o českých voľbách titulkom "Urobte Miloša Zemana znovu veľkým" s narážkou na slogan prezidenta USA Donalda Trumpa podobného znenia. Uvádza, že šance doterajšieho prezidenta na znovuzvolenie sú dobré. "V kontroverziách nie je žiadnym nováčikom," konštatuje denník.

Prezidentské voľby v Českej republike sledujú aj v Indii. "Zemanova rétorika si notuje s populistickými vodcami v Maďarsku a Poľsku, ale je v rozpore s Bruselom kvôli prisťahovaleckým kvótam a údajnému obmedzovaniu národnej zvrchovanosti," komentuje dnes české prezidentské voľby denník The New Indian Express. "Drahoš sa od Zemana nemôže viac odlišovať. Liberálny centrista uhladených mravov chce zvýšiť postavenie Prahy v Európskej únii a podporuje prijatie eura," uviedol denník.

Chemik prezidentom

"Český chemik hľadá vzorec pre prezidentský úrad," nazval svoj komentár bruselský spravodajský server Politico. Šesťdesiatosemročný kandidát Drahoš podľa autora vyzerá "profesorsky a je v dobrej forme", diskutuje pokojne, vážne a nestranne.

Zeman naopak "vyzerá na viac ako 73 rokov, chodí o palici kvôli cukrovke a je neslávne známy mnohoročným alkoholizmom a buričskými prejavmi, najmä o migrácii a islame," uvádza server.

Pomsta Pražákom

Výsledok Miloša Zemana "zaostal za očakávaním, (Jiří) Drahoš má šancu vyhrať", napísal dnes na svojom webe poľský denník Gazeta Wyborcza o prvom kole prezidentských volieb v Česku.

Poľské vydanie týždenníka Newsweek naopak v obsiahlom článku mieni, že Zemanove chyby nevadia tým českým voličom, ktorí sa chcú pomstiť elitám a Pražákom. Newsweek dodal, že existujúci prezident, usilujúci o znovuzvolenie, získal sotva 39 percent hlasov a za dva týždne sa s ním stretne Jiří Drahoš, "ktorého šance vyhrať teraz značne vzrástli".

Prekvapenie pre Zemanov tím

"Výsledok terajšieho prezidenta musel byť pre jeho štáb nemalým prekvapením. Doteraz mu totiž prieskumy dávali drvivú prevahu nad Drahošom," upozornil spravodajca denníka Gazeta Wyborcza.

Dodal, že tesne pred voľbami pozorovatelia nevylučovali, že Zeman môže vyhrať už v prvom kole, za podmienky nízkej volebnej účasti. To sa ale nestalo: k urnám prišlo skoro 62 percent voličov, teda viac ako pred piatimi rokmi.

Medvedia služba od Babiša

Zemanovi dokonca nepomohla v závere kampane ani podpora Andreja Babiša, ktorý na jeseň vyhral parlamentné voľby a ktorého Zeman pred pár týždňami menoval premiérom. Podľa autora komentára nemožno vylúčiť, že Babišova podpora sa ukázala byť medveďou službou a že toto spojenectvo Zemanovi uškodilo, najmä vo svetle správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), vyšetrujúceho nezrovnalosti pri udelení unijnej dotácie pre Babišovho firmu.

Prezident Zeman ale prisľúbil, že aj tak Babišovi zverí druhý pokus vytvoriť vládu. Znalci ústavy si nie sú istí, či prezidentovo počínanie je v súlade so základným zákonom, podotkla Gazeta Wyborcza.

Pripomínajú Rusov

"Na Zemana padá tieň nielen politického spojenectva s Babišom, ale aj blízke styky s ruským biznisom," píše denník a pripomína prezidentove výroky o uznanie anektovaného Krymu za súčasť Ruska, tvrdenie, že Rusko neposiela svojich vojakov do Donbasu, či to, že Zemana obklopujú poradcovia previazaní s ruským biznisom a že navštevuje konferencie organizované ruskými oligarchami.

Gazeta Wyborcza na záver usúdila, že Drahoš sa zdá byť favoritom druhého kola.

Zemanove chyby vadia len zahraničiu

"Zločiny, alkohol, korupcia. Morálka v politike Čechov nezaujíma," nazýva svoj článok poľská verzia týždenníka Newsweek, predpovedajúci ešte pred záverom prvého kola, že "za chvíľu sa funkcie prezidenta chopí človek preslávený alkoholovými prešľapmi, nadbiehaním Putinovi a vulgárnymi nadávkami".

A to Miloš Zeman - pretože o ňom je podľa autorky reč - mal už celé funkčné obdobie a pôsobenie v kresle premiéra na to, aby svoje sklony predviedol v plnej kráse. Za chyby ich však môže považovať len pozorovateľ poľskej politiky, Čechom nevadia.

Čechov zaujíma len pivo

"Česi sú veľmi pragmatickí. Pravdupovediac, väčšinu ľudí zaujíma len koryto a poháre piva," dodáva názor znalca českej reality Aleksandera Kaczorowského: Na rozdiel od Poliakov nemajú Česi radi príliš veľa ideológie v politike.

Nezaujíma ich, či politika bude vznešená a morálna, ako ich učil Václav Havel. Čo viac, premiér ani nemusí mať zmysluplný program, stačí ak bude efektívny.

Pomsta na elitách

Časopis pripúšťa, že najväčšie šance na prezidentské kreslo by mal mať Jiří Drahoš, má však veľkú chybu: je nudný chemik a jeho voľba by neumožnila utrieť nos prechytračeným Pražákom, vysedávajúcim v kaviarňach.

Zato zvolenie Zemana by - po výbere Babiša premiérom - bolo doplnením pomsty na elitách za roky sociálneho príkoria. Zeman a Babiš sú totiž v istom zmysle marketingovými produktmi bez ideí pre ľudí, ktorí majú dosť demokracie a Európskej únie - a v tomto kontexte odchádzajú Zemanovej chyby a podivínstvo do pozadia.

01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-30 15:44:44 - Feat.: - Title: Príchod Čaputovej na Pavlov štáb je niečo navyše, určite to nebolo zvykom, hodnotí český politológ 05 - Modified: 2023-02-21 14:57:51 - Feat.: - Title: Babiš s Pavlom naznačili, čo čaká Slovákov (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:40