StoryEditor

Obyvatelia Havaja dostali varovanie pred balistickou raketou. Falošný poplach vyvolal paniku

13.01.2018, 21:02
Autor:
ČTKČTKklkl
Ostrovy sú v dostrele severokórejských rakiet.

Obyvateľov Havajských ostrovov dnes vydesil poplach varujúci pred okamžitou hrozbou útoku balistickej rakety. Ľudia do svojich mobilov dostali textovú správu, ktorá výslovne upozorňovala, že nejde o cvičenie. Poplach bol zakrátko odvolaný s tým, že ide o omyl. O incidente bol informovaný prezident Donald Trump.

"Havaj ohrozuje letiaca balistická raketa. Vyhľadajte okamžitý úkryt. Nejde o cvičenie," stálo podľa agentúry AP v esemeske. Správa na ostrovoch vyvolala paniku a pohoršenie na sociálnych sieťach.

Tulsi Gabbard/via REUTERS

​Havaj ohrozujú severokórejské balistické rakety, o ktorých Pchjongjang tvrdí, že majú dostatočný dolet, aby zasiahli aj kontinentálne USA. Americký ostrovný štát je severokórejskému územiu najbližšie, na Havajské ostrovy by severokórejská raketa dopadla 20 minút po štarte.

Dlhoročný varovný systém z čias studenej vojny bol oživený koncom minulého roka, namiesto sovietskych bômb majú ale sirény varovať pred severokórejskými strategickými raketami.

Havajský senátor Brian Schatz oznámil, že rozoslanie falošnej varovnej správy bolo spôsobené ľudskou chybou, ktorá je "totálne neodpustiteľná". Vyšetrovanie tiež začala americká Federálna komunikačná komisia (FCC), hlavný americký telekomunikačný regulátor.

CNN s odvolaním sa na havajského guvernéra Davida Igea uviedla, že rozoslanie správy vyvolal zamestnanec havajskej agentúry pre mimoriadne situácie, ktorý pri striedaní smien stlačil zlé tlačidlo.

O poplachu bol podľa Bieleho domu informovaný prezident Donald Trump, ktorého správa zastihla na golfovom ihrisku na Floride. Podľa prezidentskej kancelárie išlo "čisto o vnútroštátne cvičenie".

Americký prezident si za svoju reakciu vyžiadal na sociálnych sieťach kritiku. "Neskutočné. Prezident okamžite tvítuje o čomkoľvek, čo počuje na Foxe, alebo aby vyhlásil, že je stabilný génius a ten najväčší, ale keď vznikne skutočná prezidentská situácia, kedy by mohol použiť Twitter, aby okamžite ubezpečil Havaj, že sa žiadna raketa neblíži, on len pokračuje v golfe," napísal novinár Kurt Eichenwald.

01 - Modified: 2024-02-10 06:45:00 - Feat.: - Title: Najväčší havajský ostrov zasiahlo zemetrasenie 02 - Modified: 2024-01-29 09:49:13 - Feat.: - Title: Na Havaji identifikovali poslednú obeť vlaňajších požiarov, 70-ročnú Lýdiu Colomaovú 03 - Modified: 2024-01-14 22:57:33 - Feat.: - Title: Severná Kórea potvrdila, že vykonala test nadzvukovej strely stredného až dlhého doletu 04 - Modified: 2024-01-14 07:00:01 - Feat.: - Title: Severná Kórea odpálila do Japonského mora balistickú strelu, prvýkrát od 18. decembra 05 - Modified: 2023-12-19 06:23:05 - Feat.: - Title: Skúšobnému odpáleniu strely Hwasong-18 sa prizeral Kim Čong-un osobne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:25