StoryEditor

Na Filipínach hrozí erupcia sopky. Mayon chrlí popol a paru, výbuch môže prísť kedykoľvek

15.01.2018, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Z ohrozenej zóny evakuovali tisíce ľudí.

Takmer 15-tisíc ľudí už bolo evakuovaných z oblasti okolo sopky Mayon na juhu hlavného filipínskeho ostrova Luzon. Vulkán chrlí prach a plyny, z krátera dnes po slabšej erupcii vytiekla láva a experti upozorňujú, že by sopka mohla v blízkej dobe mohutne explodovať. V nedeľu filipínske úrady zvýšili varovanie na tretí stupeň päťstupňovej škály.

Vulkán, ktorý sa nachádza v provincii Albay, je na Filipínach významným turistickým cieľom. Ministerstvo v súvislosti s aktivitou vulkánu odporúča, aby sa cestovatelia vyhýbali nebezpečným oblastiam, sledovali situáciu a dbali na pokyny miestnej samosprávy.

Láva začala vytekať

Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav dnes podľa agentúry AP oznámil, že pri vrchole najaktívnejšej filipínskej sopky sa hromadí magma a láva dnes ráno začala vytekať z krátera na svah.

Vulkán, týčiaci sa do výšky 2462 metrov, chrlil už v predchádzajúcich dňoch popol, žeravé kamene a bahno. V nedeľu večer bolo aj napriek mohutnému oblaku, ktorý sopku halí, vidieť do červena rozžeravený kráter vulkánu.

Obmedzili lety

Letisko vo filipínskej metropole Manila oznámilo, že letecká spoločnosť Cebu Pacific zrušila kvôli zlej viditeľnosti v nedeľu aj dnes lety do mesta Legazpi, metropoly provincie Albay, nad ktorou sa sopka týči.

Pri najničivejšej erupcii sopky Mayon vo februári 1814 zahynulo 1200 ľudí a prúd vulkanického bahna úplne zničil obec Cagsawa, z ktorej sa zachovala iba ruina kostolnej veže.

Mohutná erupcia

V máji 2013 erupcia sopky Mayon zabila päť turistov, vrátane troch Nemcov, ktorí sa napriek varovaniu vydali k vrcholu hory. Posledný výbuch bol registrovaný v roku 2014 a vynútil si evakuáciu tisícov ľudí.

Filipínski vulkanológovia varujú, že v najbližších dňoch by mohla znovu nastať mohutná erupcia. Úrady vyzvali, aby sa ľudia nezdržiavali v nebezpečnej zóne s polomerom šiestich kilometrov okolo vulkánu.

Ľudia odmietajú odísť

Z oblasti okolo sopky odišlo do bezpečia už asi 14 700 ľudí a evakuácia pokračuje, uviedla s odkazom na úrad pre riešenie katastrof agentúra AP. Vo štvrtiach, ktoré opúšťajú, vztyčujú obyvatelia veľké biele kríže v nádeji, že ochránia ich domovy.

"Niektorí ľudia stále odmietajú odísť. Ak vyhlásime štvrtý stupeň varovania, budeme musieť pristúpiť k nútenej evakuácii," povedal agentúre AP miestny predstaviteľ Cedric Daep.

Nariadili nútenú evakuáciu

Úrady v dvoch okresoch v tesnej blízkosti vulkánu už evakuáciu nariadili. "Kvôli výronu lávy pokračuje nútená evakuácia v okresoch Daraga a Legazpi," uviedla hovorkyňa úradu pre riešenie katastrof Romina Marasiganová. "Tok lávy už dospel k oblastiam vo vzdialenosti troch kilometrov od sopky," citovala ju agentúra Reuters.

Sopka Mayon sa nachádza asi 340 kilometrov juhovýchodne od filipínskej metropoly Manily v provincii Albay, ktorá je známa pestovaním kokosov. Vďaka svojmu dokonalému kuželovitému tvaru priťahuje vulkán množstvo turistov, za posledných 500 rokov ale zhruba päťdesiatkrát vybuchol.

01 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 02 - Modified: 2024-03-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou? 04 - Modified: 2024-03-16 07:30:00 - Feat.: - Title: Viac ako polstoročie unikala pozornosti. Vedci na Marse našli obrovskú sopku. Ako dlho je aktívna zatiaľ nevedia 05 - Modified: 2024-03-16 06:54:39 - Feat.: - Title: Polstoročie unikala pozornosti. Vedci objavili na Marse obrovskú sopku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:31