BrexitReuters
StoryEditor

Tusk a Juncker vyzývajú Britániu, aby si brexit rozmyslela: Naše srdcia sú otvorené

16.01.2018, 11:03
Autor:
ČTKČTK
Podľa šéfa Európskej rady sa dá celý proces ešte zvrátiť.

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v Európskom parlamente uistil, že Británia by mohla zotrvať v Európskej únii, ak by ešte zmenila názor na brexit. Na ostrovoch sa teraz znovu diskutuje o možnosti nového referenda.

"Najtvrdšia práca je stále pred nami a času je málo ... Ak sa britská vláda pridrží svojho rozhodnutia odísť, brexit sa v marci 2019 stane skutočnosťou so všetkými negatívnymi dôsledkami. Ibaže dôjde ku zmene názoru u našich britských priateľov," povedal Tusk a citoval výrok britského vyjednávača pre brexit Davida Davisa, že "pokiaľ demokracia nedokáže zmeniť názor, prestáva byť demokraciou".

Naše srdcia sú otvorené

"Na kontinente sme názor nezmenili - naše srdcia sú vám stále otvorené," uistil Tusk. "Dvere zostávajú otvorené - a dúfam, že to v Londýne počujú," dodal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Tusk pred europoslancami hovoril o výsledkoch decembrového summitu, kde šéfovia štátov a vlád 27 členských štátov (bez Británie) prijali rozhodnutie posunúť rokovania o brexite do druhej fázy, teda k rozhovorom o prechodnom období a o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Londýnom po brexite.

Budú dohliadať na práva Európanov

V dnešnej rozprave poslancov opäť zaznelo upozornenie, napríklad od šéfa európskych ľudovcov Manfreda Wernera či šéfa liberálov Guya Verhofstadta, že Európsky parlament neschváli automaticky všetko, na čom sa vyjednávači dohodnú.

EP chce trvať na právach Európanov usadených v Británii a nepristúpi na to, aby sa Británia po brexite ocitla vo výhodnejšej situácii voči EÚ než v jej rámci. "Dohoda nemôže byť (pre Britániu) až tak výhodná, aby nepodnietila ďalšie členské štáty k vystúpeniu," poznamenal šéf frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), britský konzervatívec Syed Kamall.

Hovoria o referende

"Británii bude lepšie bez akejkoľvek dohody! A EÚ na to doplatia," naopak varoval David Coburn, šéf škótskej odbočky Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Tusk aj skôr naznačoval, že britské rozhodnutie o odchode z EÚ by Briti mohli ešte zmeniť. Táto možnosť sa však podľa tlače predtým nejavila ako pravdepodobná vzhľadom na to, že hlavné britské strany prisľúbili rešpektovať rozhodnutie voličov z predminulého referenda, ktoré tesnou väčšinou o odchode z EÚ rozhodlo.

Bývalý predseda protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage však nedávno v televíznom rozhovore prekvapivo predniesol možnosť konania nového referenda. Ak by sa druhé referendum konalo, tesná väčšina ľudí by sa podľa prieskumu vyslovila za zotrvanie Británie v EÚ.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:49