Reuters
StoryEditor

Detský cisár či nekultivovaný zbohatlík: Európske médiá vykresľujú Trumpa jednostranne

19.01.2018, 17:25
Autor:
ČTKČTK
Podľa politológa sú médiá pri pohľade na Trumpa nezvyčajne jednotné.

Spravodajstvo európskych a najmä rakúskych médií o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi je rovnaké a jednostranné.

V dnes zverejnenom rozhovore s agentúrou APA to povedal rakúsky politológ Reinhard Heinisch, ktorý vyučuje v Spojených štátoch. Šablónovité je podľa neho tiež informovanie o USA, do ktorého sa premietajú rôzne stereotypy vrátane antiamerikanizmu.

Malé decko

Pokiaľ ide o zahraničnopolitické kroky, Trump je podľa Heinischa zhodne predstavovaný ako "detský cisár". Teda niekto, kto sa "vyváľa či vyzúri," zatiaľ čo skutočnú politiku nakoniec utvárajú "tí dospelí v miestnosti".

Ďalšie dve možné interpretácie Trumpovho správania nedostávajú priestor, hoci aj pre ne možno nájsť argumenty, myslí si Heinisch, ktorý žije v USA už vyše 20 rokov.

Nie je politik

Za opomínaný pohľad označil chápanie Trumpa ako "nepolitického človeka," ktorý sa rozhoduje ad hoc a na základe vlastných bezprostredných podnetov.

Prehliadaný je podľa Heinischa aj výklad, ktorý za Trumpovým správaním vidí rafinovanú stratégiu. Šéf Bieleho domu sa môže predvádzať, aby rozptýlil súpera, a tak nakoniec ľahšie dosiahol presne vytýčené ciele.

Nekultivovaný zbohatlík

Predchádzajúci prezident Barack Obama bol v mnohých ohľadoch veľmi "európsky", a preto ho európska tlač prezentovala "nediferencovane pozitívne", povedal v rozhovore Heinisch, ktorý je profesorom univerzity v Salzburgu.

Trump ale podľa neho posilňuje všeobecnú zaujatosť voči USA. "Zodpovedá najhoršiemu stereotypnému obrazu, ktorý sa vytvoril o amerických najvyšších politikoch a prezidentoch," vyhlásil Heinisch. Podľa neho Trump symbolizuje pre mnohých "nekultivovaného zbohatlíka" a pre ľavicu "superkapitalistu".

Odlišná spoločnosť

Heinisch zistil, že rakúske časopisy, ktoré reprezentujú iné svetonázory a informujú odlišne o domácej politike, vykresľujú prekvapivo rovnaký či podobný obraz USA. V tomto "jednohlase" sa zrejme odráža aj spoločenský kontext politiky.

"Americký životný štýl v mnohých bodoch vôbec nezodpovedá tomu rakúskemu," povedal Heinisch s odkazom na "radikálny individualizmus" v USA.

Rakúsko už rok čaká, kým mu Trump vyberie nového amerického veľvyslanca. Heinisch sa domnieva, že Viedeň bude možno musieť byť trpezlivá ešte rok. Neobsadených postov je v americkej diplomacii veľa a Rakúsko sa podľa neho na príslušnom zozname nachádza "veľmi vzadu".

01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:18