StoryEditor

Tanker s ruským plynom smeroval do Bostonu. Deň od cieľa sa otočil a pláva späť

19.01.2018, 18:23
Autor:
ČTKČTK
Či plyn do USA dorazí, nie je zatiaľ známe.

Tri týždne po tom, čo sa tanker Gaselys vydal s kontroverzným nákladom ruského plynu do USA, sa len deň cesty od svojho cieľa otočil a pláva späť. Napísala to dnes agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na údaje o pohybe tankerov.

Dôvod obratu je podľa médií záhadou. Tanker s nákladom skvapalneného zemného plynu (LNG) vyrazil začiatkom januára do Bostonu z britského terminálu Isle of Grain. Ten predtým dostal dodávku LNG zo Sibíri, kde Rusko otvorilo terminál pre vývoz LNG. Na projekt Jamal LNG sa vzťahujú americkej sankcie.

Náklad LNG bol do Bostonu odoslaný v čase, keď oblasť severovýchodného pobrežia ochromili mrazy a ceny plynu sa vyšplhali na rekordné hodnoty. Dodávka vzbudila pozornosť, pretože časť zrejme pochádza z projektu zo sankčného zoznamu, ktorý Spojené štáty uvalili na Rusko kvôli jeho úlohe v ukrajinskej kríze.

Trasa tankera Gaselys:

Bloomberg

Severoamerická divízia francúzskej spoločnosti Engie SA minulý týždeň uviedla, že kúpila kargo na promptnom trhu od malajzijskej spoločnosti Petroliam Nasional, aby doplnila dodávku z Trinidadu a Tobaga určenú pre terminál Everett pri Bostone. Engie má tanker Gaselys v prenájme a je vlastníkom bostonského terminálu.

Na tom, že náklad LNG, ktorý nie je viazaný na zmluvu s pevným miestom určenia, zmení cestou kurz, pretože majitelia chcú najvyššiu cenu a najlepší trh, nie je nič mimoriadne.

Ako to už v súvislosti s vyplávaním tankera povedal šéf prieskumu v oblasti zemného plynu pri Oxfordskom inštitúte pre energetické štúdie James Henderson, "trh by v tejto dodávke do USA nemal vidieť žiadnu iróniu, je to normálne obchod. LNG má po svete cestovať tam, kde je dopyt".

Plavidlo podľa informácií Bloombergu teraz smeruje do španielskeho prístavu Algeciras blízko Gibraltáru. Podľa analytičky spoločnosti Kpler Madeleine Overgaardovej je však možné, že tanker nakoniec zakotví v Bostone. Odklad dodávky nie je podľa nej nič výnimočné a plánované zakotvenie v termináli Everett nebolo zrušené.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 05 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:55