1,5 bilióna dolárovReuters
StoryEditor

Nosíte značkové oblečenie? Holandská polícia vás z neho bude môcť vyzliecť

21.01.2018, 10:54
Autor:
bapbap
Polícia si od opatrenia sľubuje zníženie kriminality.

Holandská polícia v Rotterdame čoskoro začne skúšobný program zameraný na mladých mužov v značkovom oblečení. Pokiaľ bude mať podozrenie, že ho človek nezískal legálne, a ak dotyčný nevysvetlí, ako oblečenie zohnal, bude mu ho môcť zabaviť. Týmto kontroverzným prístupom chce polícia prispieť k zníženiu kriminality.

"Vieme, že majú oblečenie, ktoré je príliš drahé na to, aby si ho mohli dovoliť," hovorí hovorca policajného oddelenia. "Budeme zisťovať, ako ho zohnali, kde ho kúpili, alebo kde naň vzali peniaze."

Budeme ich môcť vyzliekať na ulici

Rotterdamská polícia spustí program na skúšobnú, obmedzenú dobu, aby zistila, ako veľmi je efektívny. Robí tak v spolupráci so súdnym oddelením, ktoré pomôže určiť, čo môže byť legálne zhabané.

Hoci môžu byť zhabané kusy oblečenia právne preskúmané, podozriví si ich budú môcť v momente pochybností polície ponechať. "Budeme ich vyzliekať na ulici," povedal šéf Rotterdamskej polície Frank Paauw pre holandský server Telegraaf. Dodal, že nápadné oblečenie vysiela k ostatným obyvateľom mesta zlý signál. Značky, na ktoré si bude musieť polícia dať pozor, zahŕňajú napríklad Rolex alebo Gucci.

Kritici: belochov v drahej bunde podozrievať nebudú

Problémom v meste je obchodovanie s drogami medzi gangmi mladých ľudí, aj tak ale hovorca policajného oddelenia nedokázal povedať, či program docieli zníženie tohto alebo iného typu zločinu.

Kritici myšlienku zabavovania oblečenia "rozniesli na kopytách". Podľa nich bude z právneho hľadiska ťažké niečo zabaviť. Upozornili tiež na to, že by to tiež mohlo viesť k rasovému profilovaniu. "Polícia si nebude spájať belocha v drahej bunde s predajom drog," povedal dvadsaťročný muž. "Ale s menšinami to bude iný príbeh," podotkol.

Podľa Telegraaf polícia už skôr sledovala vodičov automobilov, ktorí vykazovali známky kriminálneho správania. Nový program s drahým oblečením je tak len ďalším krokom k obmedzeniu trestných činov.

01 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 02 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch 04 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:11