TASR/AP, Reuters; Koláž: HN
StoryEditor

Posledný prieskum: Voľby v Česku budú extrémne napínavé. Zeman to bude mať ťažšie

22.01.2018, 09:55
Ani jeden z kandidátov si zatiaľ nenaklonil cez päťdesiat percent voličov.

Jiří Drahoš má slušné šance v českých prezidentských voľbách poraziť Miloša Zemana. Naznačuje to prvý pohľad na výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry STEM/MARK pre český denník Mladá fronta DNES. Pre niekdajšieho šéfa Akadémie vied je pevne rozhodnutých hlasovať 47 percent voličov, pre súčasného prezidenta Miloša Zemana 43 percent.

Lenže prvý pohľad málokedy dohliadne na koniec. Hneď na ten druhý je zrejmé, že voľby budú až do konca extrémne napínavé: ani jeden z kandidátov si totiž zatiaľ nenaklonil cez päťdesiat percent voličov.

Plných desať percent z nich síce vie, že voliť pôjde, ale ešte sa nerozhodli, koho. Nie Drahošovi či Zemanovi priaznivci, ale zhruba pol milióna ľudí, ktorí stále váhajú, teda povie posledné slovo.

Poďme sa pozrieť, čo je to za ľudí. Odhadnúť, ako sa zachovajú, podľa ich štruktúry. Tú analyzoval riaditeľ výskumu Pavel Šimoník. A aj podľa neho bude mať Miloš Zeman ťažšiu pozíciu.

"Jiří Drahoš stále drží väčšie tromfy. Ale výsledok bude veľmi tesný," predpovedá.

A: Čo nahráva Zemanovi
Nasledujúcich päť bodov ukazuje, prečo Miloš Zeman ešte nemá nič stratené:

1. Voľby, v ktorých terajšia český prezident obhajuje mandát, sú logicky referendom o ňom. 43 percent pre Zemana plus 10 percent nerozhodnutých je dohromady 53 percent. Týždeň pred "referendom o Zemanovi" je teda zrejmé, že súčasný prezident je pre nadpolovičnú väčšinu voličov prijateľným a voliteľným kandidátom.

2. Len 28 percent opýtaných má Drahoša za najlepšieho kandidáta, ostatní ho vnímajú ako Antizemana. Zeman je najlepšou voľbou pre 35 percent, je teda populárnejší ako Drahoš.

3. Medzi desiatimi percentami nerozhodnutých sú častejšie zastúpení starší ľudia a voliči s nižším vzdelaním.

4. Zemana volí nadpolovičná väčšina ľudí od 45 rokov vyššie a nadpolovičná väčšina voličov bez maturity. Podpora Drahoša výrazne klesá s vekom.

5. Zeman teda má stále šancu svoje preferencie zvýšiť.

B: Prečo má šancu Drahoš
A teraz päť bodov, ktoré naopak môžu ospravedlniť stávku na Jiřího Drahoša:

1. Drahošovi stačí získať necelých štyroch z desiatich nerozhodnutých a prehupne sa cez päťdesiat percent. Miloš Zeman ich potrebuje presvedčiť viac ako sedem.

2. Najväčší podiel nerozhodnutých je medzi voličmi Pavla Fischera a Mareka Hilšera. Tri štvrtiny ich voličov z prvého kola pritom chcú voliť Jiřího Drahoša, nie Miloša Zemana.

3. Voliči kandidátov, ktorí nepostúpili a podporili Drahoša, vo veľkej miere rešpektujú ich odporúčania: každého z nich poslúchne vyše 70 percent z nich.

4. Nie je pravda, že by starí a nevzdelaní Drahoša vôbec nevolili. Hlasovať za neho chce každý tretí senior nad šesťdesiat rokov a takmer každý tretí bez maturity.

5. Drahošova podpora prevyšuje tú Zemanová nielen vo veľkomestách, ale aj v mestách strednej veľkosti, medzi piatimi a dvadsiatimi tisícmi obyvateľov. Je teda pomerne stabilná.

Napriek "piatim bodom pre Zemana" tak Jiří Drahoš vstupuje do posledného predvolebného týždňa ako ten, kto má väčšiu nádej než doterajší prezident. Obaja zvedú súboj o nerozhodnutých, ale pre Zemana bude náročnejší.

Prieskum, ktorý si Mladá fronta DNES v agentúre STEM/MARK zadala, je ojedinelý v tom, že výskumníci začali dáta od 1 078 respondentov zbierať až po vyhlásení výsledkov prvého kola. Nejde o hypotetický model druhého kola. Pondelok je posledný deň, kedy možno podľa zákona predvolebný prieskum zverejniť.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:12