Kevin KühnertReuters
StoryEditor

Politický panic takmer ukončil Merkelovej kariéru

23.01.2018, 23:00
Kevin Kühnert je šéfom mladých v SPD. Vnútri strany viedol vzburu proti veľkej koalícii s konzervatívcami nemeckej kancelárky.

Kevin Kühnert má len 28 rokov a takmer položil Angelu Merkelovú. V džínsoch a košeli vystrčenej z nohavíc viedol vzburu vo vnútri svojej strany proti veľkej koalícii s konzervatívcami nemeckej kancelárky. Prehral, ​​ale pokračuje ďalej, pretože je vychádzajúcou hviezdou strany.

Ešte pred pár týždňami o ňom nikto nepočul. Ešte pred pár mesiacmi sa tiež hovorilo, že Angela Merkelová je na vrchole a nikto ju ani po dvanástich rokoch pri moci nemôže zvrhnúť.

A zrazu tu je Kevin Kühnert, dvadsaťosemročný vysokoškolák: politický panic, ktorý by mohol ukončiť kariéru zdanlivo nezničiteľnej a nenahraditeľnej nemeckej kancelárky.

A rovnakým úderom by mohol zoťať aj šéfa nemeckej SPD Martina Schulza, trochu náhodného a od života odtrhnutého predsedu vlastnej strany.

​Kühnert je od novembra šéfom Jusos, Mladých socialistov, organizácie sociálnodemokratického dorastu. Je veľmi ľavicový a veľmi šikovný. Teraz viedol vzburu proti tomu, aby sa SPD dala do veľkej koalície s konzervatívcami Angely Merkelovej.

Mohol spôsobiť koniec Schulza a Merkelovej
Sociálni demokrati o tom rozhodovali v nedeľu na zjazde a už dopredu bolo jasné, že ak by nakoniec povedali nie, poslali by tým Nemecko do politického víru. Krajine by ako jedna z dvoch zlých možností ostali prvé predčasné voľby v povojnových dejinách.

Druhou zlou možnosťou je menšinová vláda, tiež prvá v dejinách Spolkovej republiky. Oboje by znamenalo ťažkú ​​porážku tamojšej politiky. Zrejme aj koniec pre Merkelovú a Schulza.

A celé ťaženie viedol v džínsoch a rozopnutej košeli vytiahnutej z nohavíc Kühnert. Tenisky, skoro detská tvár. Chlapčenský a autentický protiklad Schulza.

Vyštudoval žurnalistiku a komunikáciu, teraz na univerzite pokračuje politológiou. Pred kamerou je ako ryba vo vode, hovorí dobre, presvedčivo a zo srdca. Má rečnícky talent, jeho vety sú zmesou faktov, argumentov a vášne.

Hovorí napríklad, že sa nedá stále behať proti rovnakému múru. Tým múrom myslí veľkú koalíciu s CDU/CSU, v ktorej sociálni demokrati strávili osem rokov z posledných dvanástich a tak sa v nej utopili, že vlani vo voľbách dostali historicky najnižší počet hlasov. Stali sa len podložkou, pasívnym spolunocľažníkom. Kedysi veľkej strane pustil "bludný kruh veľkej koalície", ako to Kühnert nazval, osudovo žilou.

Veľkú koalíciu už SPD nemusí prežiť
Hovorí, že ísť do nej znova je príliš veľký risk, ktorý SPD už nemusí prežiť. Veľkú koalíciu popisuje tak, že sa uskutočňovala politika Merkelovej, ktorej SPD trpne robila vo vláde krovie, a preto prišla o voličov.

Tí pochopili, že v Nemecku už neexistuje opozícia, a utiekli ešte viac doľava a doprava. Podobný masaker zažili strany ľavého stredu naprieč Európou: príliš si vzali za svoju "postmodernú" neoliberálnu politiku svojich rivalov z pravého stredu.

Vlani na jeseň to po prehratých voľbách uznal aj Schulz a povedal, že SPD pôjde do opozície. O pár týždňov však urobil salto, o ktorom si Kühnert a jeho mladí nadšenci myslia, že je to salto mortale.

Pretože je Kühnert mladý, jeho názory - tradične socialistické a ako vystrihnuté z príručky - pôsobí idealisticky až naivne: práva pracujúcich, lepšie platy, lepší sociálny systém a penzie. Jeho hlavný cieľ je však očividne Merkelová: "Po dvanástich rokoch už nemôže nájsť partnerov do koalície, mala by ísť."

SPD sa podľa neho nemá báť predčasných volieb. Práve toho sa však vedenie a poslanci boja. Veria, že keď Kühnert zmetie Merkelovú, strhne to aj ich. Strana by podľa nich prišla o ďalšiu štvrtinu hlasov a prepadla by sa niekam na úroveň AfD.

Všetko mal rozhodnúť nedeľné zjazd v Bonne. Jusos mali zhruba sedminu hlasov, proti veľkej koalícii s nimi boli aj niektoré veľké spolkovej krajiny. Berlín tiež. Prehrali.

Už dopredu táto dráma pútala, pripomínala boj mladých so starými aj stret Dávida s Goliášom. A v stávke bola aj Merkelová. Politický panic Kevin Kuhnert dopredu povedal, že keď prehrá, bude to len stratená bitka generačnej vojny, ktorú povedie ďalej.

01 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou 02 - Modified: 2024-02-16 17:32:06 - Feat.: - Title: Navaľného smrť otriasla svetom. Merkelová viní štátnu moc Ruska, Poľsko žiada nezávislé vyšetrovanie 03 - Modified: 2023-11-29 22:17:45 - Feat.: - Title: Babiš ani SPD nepresadili zmeny. Snemovňa schválila štátny rozpočet, bude mať schodok cez desať miliárd 04 - Modified: 2023-11-15 05:41:19 - Feat.: - Title: Prevratný návrh v Nemecku: Dostane každý mladý od štátu základné dedičstvo 60-tisíc eur? 05 - Modified: 2023-10-05 13:52:16 - Feat.: - Title: Líder pravicovej nemeckej strany ostáva hospitalizovaný na JIS-ke, podrobnosti sú stále nejasné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:59