Český prezident Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Prvá volebná debata: Babiša vymenujem aj druhýkrát, povedal Zeman Drahošovi

23.01.2018, 20:09
Kandidáti na českého prezidenta sa stretli v jednej z dvoch predvolených debát.

Andrej Babiš bude druhýkrát menovaný premiérom do konca februára. Prezident Miloš Zeman to povedal v debate so svojim súperom v boji o Hrad, bývalým šéfom Akadémie vied Jiřím Drahošom.

Prvýkrát v kampani sa stretli tvárou v tvár v debate televízie Prima z pražského Hudobného divadla v Karlíne. "Víťaz volieb nemá automaticky nárok na premiéra," povedal Drahoš.

"Premiér nie je volená funkcia, ale menovaná," ​​povedal Drahoš, ktorý hovorí, že on by nemenoval trestne stíhaného politika premiérom. "Trestné stíhaný je sprostý podozrivý, ale môže z neho byť nevinný človek," opáčil Zeman.

"Prečo by som menoval druhú ligu," povedal prezident v narážke na ODS, ktorá skončila vo voľbách druhá. "Možno sa do mňa zamiloval," uťahoval si zo svojho súpera, pretože ako si všimol, hovorí o ňom pri stretnutí so svojimi súpermi.

"Pán prezident Zeman mi chýbal v debatách prezidentských kandidátov," neodpustil si Drahoš a pripomenul, že sa Zeman vyhýbal debatám so svojimi súpermi pred prvým kolom boja o Hrad.

Svojho súpera sa pýtal na zákaz fajčenia v reštauráciách a Drahoš mu odvetil, že by si dokázal predstaviť výnimku zo zákazu pre malé krčmy na vidieku. "Výnimočne sa zhodujeme," povedal Zeman.

Drahoš odmietol európsku smernicu obmedzujúcu držanie zbraní. "Čo urobil prezident pre to, aby takáto smernica nebola?" Zaútočil na Zemana. "Ide o rozhodnutie parlamentu, prezident nie je poslanec, europoslanec ani senátor, naučte sa základné pravidlá," oponoval mu prezident.

Zeman pre zmenu zaútočil na Drahoša, že urazil voliča tvrdením, že voľby do Snemovne mohli byť zmanipulované činnosťou zahraničných tajných služieb.

Drahoš povedal, že keby Zeman správy od tajných služieb čítal, prečítal by si aj o možnom ovplyvnení ruskými tajnými službami. "Na rozdiel od vás dostávam správy Bezpečnostnej informačnej služby," povedal Zeman. "Dostávať správy a čítať ich je rozdiel," bránil sa jeho výpadu Drahoš.

Drahoš Zemanovi pripomenul jeho slová z parlamentu, keď začiatkom deväťdesiatych rokov o občanoch Česka Zeman povedal: "Tretina obyvateľov tejto krajiny je slabá duchom. Každý siedmy občan je debilný alebo dementný alebo alkoholik. Zhruba polovica obyvateľov tejto krajiny má podpriemerný intelekt." To je, ako povedal, urážka voličov. Zeman tvrdil, že len citoval psychiatra Cyrila Höschla a že svoje slová myslel ako nadsádzku.

Debata na Prime je jedna z dvoch, ktorá oboch kandidátov v boji o Hrad čaká. Druhá sa odohrá vo štvrtok vo verejnoprávnej Českej televízii. Zeman okrem toho pred druhým, rozhodujúcim kolom voľby, vystúpil na Nove a v TV Barrandov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:27