StoryEditor

Prvá bitka pre radary v Česku

25.02.2007, 23:00

České mesto Beroun zažilo v sobotu najväčší policajný zásah vo svojej histórii. Asi 60 po zuby ozbrojených policajtov tam totiž muselo robiť "rozhodcu" medzi ultranacionalistami a anarchistami. Asi stovka ultranacionalistov prišla do centra mesta na povolenú demonštráciu, ktorou chceli protestovať proti umiestneniu amerického radaru v Česku. To sa však nepáčilo zhruba rovnako početnej skupine anarchistov. Počas akcie nebol nikto zranený a "bitka" nespôsobila mestu žiadne škody.
Horúce chvíle
Kým anarchisti prichádzali do Berouna postupne už od rána, najväčšia skupina ultranacionalistov pricestovala vlakom pol hodinu pred začiatkom akcie. Tú zvolali na tretiu hodinu popoludní.
Najhoršie chvíle nastali počas cesty ultranacionalistov na námestie. Anarchisti totiž obsadili jediný most vedúci cez riečku Litavku do mesta. Polícia viac ráz vyzvala ľavicových radikálov, aby sa stiahli, inak použije donucovacie prostriedky. O pár minút už anarchisti zasypali nacionalistov plastovými fľašami a jablkami. Vzduchom dokonca lietali aj tyče či kamene. "Demonštrácia proti výstavbe radarovej stanice je len zneužitím dobrej myšlienky zo strany hnutia, ktorá pošliapava práva menšín," vysvetlil zámer prekaziť pochod nacionalistov hovorca anarchistov Ondřej Slačálek.
Nacionalistom napokon uvoľnili cestu po zuby ozbrojení policajti za hlučnej podpory policajných delobuchov. Anarchisti obviňovali políciu, že nadržiava druhému táboru. "V žiadnom prípade sme nikomu nenadržiavali, len sme dohliadali na poriadok pri riadne ohlásenej akcii," povedala hovorkyňa stredočeskej polície Soňa Budská.
Polícia zatýkala
Samotná demonštrácia nacionalistov trvala len asi dvadsať minút pod prísnym dozorom polície. Policajti napokon zadržali deväť ľudí. Dvaja sú obvinení z napadnutia verejného činiteľa a dvaja z výtržníctva. Správanie ostatných klasifikovali ako priestupok. Všetkých zadržaných neskôr prepustili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:07