George SorosReuters
StoryEditor

Soros v Davose kritizoval Trumpa. Varoval pred zánikom civilizácie

26.01.2018, 10:38
Autor:
ČTKČTK
Lídri ako Donald Trump či Kim Čong-un sú podľa Sorosa ochotní riskovať aj jadrovú vojnu, len aby sa udržali pri moci.

Americký finančník maďarského pôvodu George Soros na Svetovom ekonomickom fóre v Davose varoval pred zánikom civilizácie. Na štvrtkovej večeri kritizoval Trumpa, veľké internetové spoločnosti, kryptomenu Bitcoin aj bavorskú Kresťansko-sociálnu úniu (CSU), informovali agentúry AFP a DPA.

Osemdesiatsedemročný Soros opäť neostal nič dlžný svojej povesti ostrého kritika mnohých vlád, vrátane administratívy amerického prezidenta Trumpa. "V USA by Trump rád zriadil štát mafie, ale nepodarí sa mu to. Stojí proti tomu ústava, ďalšie inštitúcie a živá občianska spoločnosť," povedal Soros.

Všetko pre moc
"Ale v stávke nie je len prežitie otvorenej spoločnosti, ale civilizácie ako takej," vyhlásil Soros. Dôvodom je podľa neho vzostup vodcov, ako sú Kim Čong-un v Severnej Kórei alebo práve Trump v USA.

Obaja sú podľa neho zjavne ochotní riskovať aj jadrovú vojnu, len aby sa udržali pri moci. Napriek tomu Soros Trumpovu vládu označil za "dočasný fenomén", ktorý skončí najneskôr v roku 2020, "alebo dokonca skôr".

Soros ďalej varoval napríklad pred dôsledkami klimatických zmien a pred veľkými internetovými spoločnosťami, ako sú Facebook a Google, v ktorých vidí "stále mocnejšie monopoly", ktoré môžu byť v pokušení opierať sa o autoritárske režimy.

Stranícky systém v Európe
Nakoniec môže vzniknúť "totalitná sieť, akú si nedokázali predstaviť ani Aldous Huxley alebo George Orwell" vo svojich románoch Koniec civilizácie a 1984.

Soros vyzval tiež k potrebe reformy straníckych systémov v Európe. Ako problémový príklad uviedol bavorskú Kresťansko-sociálnu úniu (CSU), ktorá bola podľa neho po vzniku populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) nútená posunúť sa ďalej doprava, čím sa medzi CSU a sesterskú CDU kancelárky Angely Merkelovej podľa neho vytvoril neprekonateľná priekopa.

"Nemecký stranícky systém tak bude do značnej miery nefunkčné, kým sa CDU a CSU nerozdelia," domnieva sa Soros.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:47