Jiří Drahoš a Miloš Zemankoláž iDnes
StoryEditor

Zahraničné médiá sa stotožňujú na proruskom smerovaní Zemana

27.01.2018, 09:15
Autor:
ČTKČTK
Českým voľbám venujú veľkú pozornosť aj zahraničné médiá.

Druhého kola českých prezidentských volieb si pomerne obsiahlo všímajú zahraničné médiá a tlačové agentúry.

Súboj súčasnej hlavy štátu Miloša Zemana s vedcom Jiřím Drahošom popisujú ako duel medzi proruským a protiimigračním politickým veteránom a proeurópskym akademikom a politickým nováčikom.

Kandidáti rozdeľujú českú spoločnosť

"Voľby, v ktorých proti sebe stoja dva radikálne odlišní kandidáti, polarizovali českú spoločnosť, najmä pokiaľ ide o otázku imigrácie a orientácia zahraničnej politiky krajiny, ktorá je od roku 1999 členom NATO a od roku 2004 členom EÚ," napísala dnes agentúra AFP. Všíma si tiež väčšiu volebnej účasti oproti prvému kolu pred dvoma týždňami.

Rovnako podľa agentúry Bloomberg sa Česká republika rozhoduje, či znovu poslať na Hrad "proruského prezidenta Miloša Zemana, alebo ho nahradiť kariérnym akademikom Jiřím Drahošom, ktorý chce posilniť vzťahy krajiny s jej spojencami z EÚ a NATO".

Zeman podľa agentúry využil nálady proti establishmentu, ktoré vlani v rôznych voľbách naprieč kontinentom posilnili populistických politikov a otriasli európskymi liberálnymi a multikultúrnymi hodnotami.

Rozdiely medzi voličmi

Podľa serveru BBC hlasovanie ukázalo na rozdiely medzi voličmi s nižšími príjmami a nižším vzdelaním žijúcimi na vidieku, ktorí podporujú skôr Zemana, a bohatšími obyvateľmi väčších miest, ktorí sa prikláňajú k Drahošovi.

Denník Financial Times (FT) píše, že Zemanov nepriateľský postoj voči imigrácii sa v Českej republike, ktorá má pritom len málo neúnijných migrantov, dočkal veľkého ohlasu. "Toto a jeho časté útoky na pražskú elitu pomohli tomuto politickému veteránovi získať légie priaznivcov v malých mestách a na vidieku," uvádza denník.

O Drahošovi píše, ako o politickom nováčikovi s decentnými spôsobmi, ktorý vo svojej volebnej kampani využil nespokojnosť niektorých voličov so Zemanovým "priamočiarym vystupovaním" a hovoril o vrátení dôstojnosti prezidentskému úradu. FT tiež pripomína Drahošov proeurópsky postoj, ktorý ale podľa neho nie je bez rizika. "Česká republika je po Grécku druhou najviac euroskeptickou krajinou v EÚ," uvádza denník.

Pokračovanie českých volieb si všímajú aj v Rusku. "Večer bude ohlásený víťaz. Bude ním buď doterajší prezident Miloš Zeman, alebo bývalý šéf českej akadémie vied Jiří Drahoš," uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy. Agentúra RIA Novosti píše, že účasť voličov v prvý deň druhého kola bola výrazne vyššia ako počas prvého kola volieb. Upozorňuje tiež, že podľa posledných prieskumov boli šance oboch uchádzačov vyrovnané, a preto ako Zeman, tak Drahoš v piatok vyzvali voličov, aby išli hlasovať. Agentúra dodala, že voľby sa odohrávajú bez incidentov.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:30