Reuters
StoryEditor

Dnešný útok v Kábule patrí k najtragickejším od pádu Talibanu

27.01.2018, 10:06
Autor:
TASRTASR
Najmenej 95 mŕtvych a ďalších viac ako 158 ranených si vyžiadal útok v afganskom Kábule.

Najmenej 95 mŕtvych a 158 zranených si vyžiadal dnešný bombový útok v Kábule, uviedol hovorca afganskej vlády. Počet obetí podľa neho zrejme ešte porastie, lebo mnohí zo zranených sú v kritickom stave.

Jeden z najkrvavejších atentátov

K atentátu, ktorý bol podľa agentúry AFP jedným z najkrvavejších v afganskej metropole za posledné roky, sa prihlásilo radikálne islamistické hnutie Taliban. Útok bol dielom samovražedného atentátnika v sanitke, uviedli úrady.

"Je to masaker," vyhlásil Dejan Panić, koordinátor talianskej mimovládne organizácie Emergency, ktorá v Kábule prevádzkuje rovnomennú nemocnici, kam priviezli desiatky zranených.

Mohutný výbuch podľa AFP nastal krátko pred jednou hodinou popoludní miestneho času (9:30 SEČ), a to vo štvrti, kde sa nachádzajú kancelárie ministerstva vnútra a zastúpenia Európskej únie.

​Hovorca ministerstva vnútra spresnil, že vodič vozidla sa dostal cez jedno kontrolné stanovište vďaka tvrdeniu, že vezie pacienta do neďalekej nemocnice. Na ďalšom stanovišti potom odpálil výbušniny.

Silná explózia

Explózia podľa agentúry Reuters otriasla budovami v okolí a na uliciach medzi troskami ležala kopa tiel. "Práve som sedel vo svojej kancelárii, keď sa to stalo," povedal Reuters jeden z úradníkov, ktorý bol pri útoku vážne zranený. "Okná sa rozbili a budova sa zrútila," dodal.

O týždeň skôr si útok ozbrojencov na kábulskej hotel Intercontinental vyžiadal štyri desiatky obetí, vrátane 15 cudzincov. K činu sa prihlásilo hnutie Taliban.

Afganská metropola sa stala v minulosti terčom mnohých atentátov. K niektorým z nich sa prihlásil tiež takzvaný Islamský štát.

Dnešné útok podľa Reuters zrejme dostane pod tlak prezidenta Ašraf Ghaní a jeho amerických spojencov, ktorí hovorili o tom, že vďaka agresívnejšej vojenskej taktike bol Taliban vytlačený z hlavných regionálnych centier.

Washington tvrdí, že príslušníci Talibanu nachádzajú útočisko v susednom Pakistane. Islamabad toto obvinenie popiera. V snahe zvýšiť tlak na Pakistan USA nedávno pozastavili takmer všetku americkú vojenskú pomoc Islamabadu.

01 - Modified: 2024-01-05 18:54:07 - Feat.: - Title: Iránska tajná služba zatkla prvých podozrivých z účasti na bombových útokoch, vyžiadali si takmer 90 obetí 02 - Modified: 2023-12-18 14:09:41 - Feat.: - Title: V Bratislave evakuovali strednú školu. Podľa falošného mailu sa malo v budove nachádzať päť kilogramov výbušnín, psi však nič nenašli 03 - Modified: 2023-12-03 19:01:00 - Feat.: - Title: K bombovému útoku na Filipínach na účastníkov omše sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2023-11-03 17:04:14 - Feat.: - Title: Bombový útok na policajný autobus v Pakistane si vyžiadal životy piatich ľudí a dvadsať zranených 05 - Modified: 2023-10-28 13:36:35 - Feat.: - Title: K zodpovednosti za výbuch v športovom klube v Kábule sa prihlásil Islamský štát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:30